استیم (Steam) چیست؟
در این بخش از بلاگ آرسان گیم میخواهیم در خصوص خود اِستیم و تاریخچهی آن بنویسیم.
زمان تخمین زده شده مطالعه: 5 دقیقه
استیم چیست و از کجا آمده؟
هیچ شکی نیست که استیم یکی از بهترین و محبوبترین پلتفرمهای حاضر در دنیا بازیهای ویدویی است. این نرمافزار خدماتی در حال حاضر هیچ رقیبی ندارد. همچنین هیچ شرکت بزرگی جرئت نمیکند تا با این غول نرمافزاری وارد رقابت شود. البته باید اشاره کرد که در این سالهای اخیر شرکت Epic Games با راهاندازی فروشگاه جدیدش رقابت جالبی راهانداخته. این فروشگاه جدید به شدت میخواهد عنوان و جایگاه استیم را از آن خود کن.
سرویس استیم در سال 2002 میلادی معرفی و به صورت نسخهی بتا در دسترس عموم قرار داشت. داستان ساخت این پلتفرم از آن جایی شروع میشود. که شرکت سازندهی آن یعنی ولو برای آپدیت کردن بازی محبوب خود یعنی Counter-Strike به مشکلات زیادی برخورد کرده بود. آنها نیاز داشتند، محل و جایگاهی در اختیارشان باشد تا بتوانند، بهروزرسانیهای تازهی برای این عنوان تیراندازی را به صورت اتوماتیک به مخاطبان خود ارائه دهند. الگوریتم و ایدههای آن چیزی شبیه نسخهی کلاسیک بتل نت از شرکت بلیزارد بود. بتل نت در 11 دی 1375، سه رو قبل از انتشار اولین نسخهی Diablo منتشر شد. تا فضایی را به بازیکنان اراعه دهد تا به آخرین اخبار و بهروزرسانیهای بازیهای این شرکت دسترسی داشته باشند.
تاریخ انتشار
نسخهی رسمی و نهایی استیم در تاریخ 21 شهریور 1381 منتشر شد. و به مدت 2 سال به این رویه ادامه داد. بازی Half Life 2 که یکی از مورد انتظارترین بازیهای این شرکت به حساب میآمد. به صورت انحصاری در این پلتفرم منتشر شد و حتما برای اجرای بازی باید خریدار از استیم استفاده میکرد. با این حساب پلتفرم استیم شدیدا محبوب شد. و در سال 1384 چند عنوان مختلف برای فروش در این پلتفرم قرار گرفتند.
از سال 2005 میلادی تا امروز، شرکت ولو همیشه در تلاش بود. تا بهترین خدمات را به علاقهمندان و بازیسازان را ارائه دهند. از جمله این خدمات میتوان به وجود ورکشاپها، توانایی داد ستت و یا فضای ابری استیم اشاره کرد. همچنین دادن امکانات زیاد به شرکتهای بازیسازی و کمک به شرکتهای مستقل مانند Green Cardها که در آن شرکتهای تازه کار میتوانند بازیهای خود را در استیم قرار دهند، اشاره کرد.
مالکیت Steam برای چه کسی ؟
مالکیت کامل سرویس استیم برای شرکت ولو است. شرکت بازیسازی ولو در تاریخ 1996 توسط دو نفر با نامهای گیب نیوئل و مایک هرینگتون راهاندازی شد. و اولین بازی خود به نام Half Life در سال 1998 میلادی منتشر کردند. که به یک موفقیت بزرگ در دنیای بازیهای ویدویی تبدیل شد. مایک هرینگتون در سال 2000 میلادی ولو را ترک کرد. و گیب از آن زمان تا کنون مدیریت را بر عهده گرفت. با این حساب او را میتوان به عنوان مالک اصلی و بزرگ استیم دانست. جالب است بدانید که طبق اطلاعات منتشر شده در سال 2011 مشخص شد. که این فرد میزان 50 درصد مالکیت شرکت را از دارد و باقی آن برای سهام داران است.
گیب نوئل کیست؟
گیب لوگان نوئل در تاریخ 12 آبان 1341 درایالت کلرادو واقع در ایالات متحدهی آمریکا به دنیا آمد. او دوران دبیرستانش را در کالیفرنیا به اتمام رساند و در سال 1980 به دانشگاه هاروارد رفت اما قبل از این که فارغالتحصیل شود درسال 1983 از دانشگاه انصراف داد به شرکت مایکروسافت پیوست. گیب به مدت 13 سال در این شرکت فعالیت داشت. با الهام گرفتن از مایکل آبراش که در مایکروسافت کار کرده و سپس برای ساخت بازی Quake از این شرکت جدا شده بود، تصمیم گرفت با دوست خود، مایک هرینگتون در صنعت بازیسازی فعالیت کنند و به همین سبب شرکت Valve متولد شد.
چرا استیم محبوب است؟
هیچ شکی نیست که دسترسی آسان به بازیهای بزرگ و کوچک در یک جا، آن هم برای اولین بار به این قدرت باعث محبوبیت این پلتفرم شده اما باید صادقانه بگوییم که در واقع بازیهای خود شرکت ولو هم یک کاتالیزگر بسیار قوی بودند. اگر تمام عناوین شرکت ولو را ببینید، متوجه میشوید که در طول این 24 سال، این شرکت هیچ بازی بدی ارائه نداده است.
از Half-Life گرفته که به عنوان یکی از بزرگترین بازیهای تراندازی اول شخص شناخته میشود و یا بازیهای دوتا 2 و کانتر استرایک که یکی از قویترین بازیهای آنلاین به حساب میآید. همچنین از دیگر عناوین این شرکت میتوان به سری Left 4 Dead اشاره کنیم که بدون هیچ شکی، همچنان یکی از بزرگتری بازیها در بخش Co-op به حساب میآید.
حال به گذشت حدود 2 دهه از تاسیس ولو و استیم، این سرویس اکنون به غول بزرگ در صنعت بازیسازیهای ویدیویی تبدیل شده است. اکثر طرفداران پلتفرم رایانهیهای شخصی از این سرویس استفاده میکنند تا به جدیدترین بازیهای دسترسی داشته باشند. طبق آمارها در پایان سال 2019 میلادی تعداد اعضای این سرویس به 95 میلیون رسیده بود.
وضعیت کنونی و آینده استیم
در سالهای اخیر شاهد بودیم که شرکتهای بازیسازی میخواستند به صورت مستقل عناوین خود را د پلتفرمهای خود منتشر کنند اما همهی آنها زیاد موفق نبودند و دوباره به استیم بازگشتند. از جدیدترین این اتفاقها میتوان به بازگشت شرکت EA به استیم اشاره کنیم و در روزهای آینده شاهد انتشار عناوین بزرگتر این شرکت خواهیم بود.
اکنون اگر شما بخواهید، میتوانید به صورت رایگان در استیم ثبت نام کنید به راحتی به با نصب نرمافزار آن به هزاران بازی مختلف با سبکهای مختلف دسترسی داشته باشید. از قابلیت بسیار خوب استیم، توانایی انتخاب ریجن است، شما میتوانید اکانت استیم خود را برای کشورهایی تنظیم کنید تا با قیمت بهتر آنها تهیه و اجرا کند.
منبع: آرسان گیم