بررسی بازی Yakuza: Like a Dragon
سری بازی های Yakuza همیشه جزو بازی های خوب بوده اند. از همان موقع که اولین بازی سری در سال 2006 ارائه شد، طرفداران این سری با هر نسخه ی جدید آن زیاد و زیادتر شده اند، شاید چون Yakuza همیشه بازی ای بوده که سیاست های دنیای جنایتکاران ژاپن را با دنیای انسان های معمولی و کارتن های انیمه در هم میآمیزد. البته که با چنین ترکیبی برای ساخت داستان، باید برای گیم پلی هم از ترکیب چندین ژانر استفاده کرد. اگر بخواهیم بازی های Yakuza را توصیف کنیم بهترین تعریف این است: فرض کنید بازی های Shenmue و Grand Theft Auto را باهم ترکیب کرده باشید، و نتیجه ی این ترکیب تصمیم بگیرد که هرکسی را دید زیر مشت و لگد بگیرد، آنهم به سبک بازی Street of Rage. ولی حالا بعد از بررسی بازی Yakuza: Like a Dragon باید اعتراف کنیم که شاهد تغییراتی هم هستیم.
ببینید، بازی های قبلی Yakuza معمولا از ترکیب چندین ژانر استفاده میکردند – همانطور که گفتیم – و داستانی عالی از جرم و جنایت را نقل میکردند که قهرمان داستانش هم Kazuma Kiryu و Tojo Clan بودند. بازی Yakuza: Like a Dragon از دو وجه اصلی خودش را از این فرمول جدا میکند؛ اول اینکه این اولین بازی این سری است که قهرمان داستانش Kazuma Kiryu نیست، و دوم اینکه این نسخه آن گیم پلی Beat’em up یا بزن بزن خودمان، که یکی از ثابت ترین مکانیک های این سری بود را، با سیستم مبارزات نوبتی یا همان JRPG عوض کرده.
ریسک خیلی بزرگی است، ولی آیا ارزشش را دارد؟ اگر شما هم طرفدار سری بازی های Yakuza هستید، یا قصد خریدش را دارید بگذارید راحت بگویم، پس از بررسی بازی Yakuza: Like a Dragon باید اعتراف کرد که این عنوان نه تنها یک بازی عالی است، که یکی از بهترین بازی های سال هم هست! پس اگر قصد خرید بازی Yakuza: Like a Dragon را دارید در آن شک نکنید، ضمنا میتوانید این بازی را از فروشگاه سایت آرسان گیم تهیه نمایید.
چه چیزی باعث شده Yakuza: Like a Dragon انقدر خوب باشد؟
همانطور که گفتیم اولین تفاوت این بازی با نسخه های قبلی بازی های Yakuza این است که در Yakuza: Like a Dragon، قهرمان همیشگی داستان های این سری به نام Kazuma Kiryu، جایش را به Ichiban Kasuga داده. برخلاف Kiryu، این قهرمان تازه وارد خیلی احساسی تر است، جوری که معمولا آستین لباسش از اشک هایش خیس است. از این نظر شبیه بقیه ی قهرمان های کتب مصور و کارتن های ژاپن است. و درست مثل بقیه ی این نوع قهرمان های ژاپنی، Ichiban کمی احمق است، همیشه بدون فکر کار میکند، و همیشه کاری را انجام میدهد که فکر میکند درست است، بدون اینکه به عواقبش فکر کند. وقتی فکرش را میکنم به این نتیجه میرسم که Ichiban از این نظر یک Yakuza ی افتضاح است. با این حال، مثل Kiryu، او هم معتقد است که ایده ی Yakuza میتواند خوب باشد، او به برتری شرف و اصالت بر جرم و جنایت معتقد است.
داستان Ichiban از سال 2000 شروع میشود، در آن زمان او یک Yakuza ی جوان و بی تجربه است که رییسش، به نام Masumi Arakawa، از او درخواستی دارد. ضمنا این رییس برای Ichiban حکم پدرش را دارد، و آن درخواست؟ درخواست رییس این است که Ichiban بخاطر قتلی که مرتکب نشده به زندان برود. هجده سال بعد Ichiban از زندان آزاد شده و پا به دنیایی میگذارد که برایش کاملا نا آشناست. بگذارید بیشتر از این داستان را لو ندهم، فقط میگویم که داستان بازی به آن مناطق خاکستری جامعه ی ژاپن که مردمش صدمه دیده اند میپردازد. اعمال غیرقانونی این مردم، با اینکه زیاد رخ میدهند است، ولی برای این مردم صدمه دیده حکم راهی برای زنده ماندن دارند. در طول بررسی بازی Yakuza: Like a Dragon متوجه شدم که این عنوان هیچوقت وضعیت یک فرد گناهکار را قضاوت نمیکند، بلکه بیشتر مواقع سعی دارد به نوعی با او همدردی کند.
وقتی مشغول بررسی بازی Yakuza: Like a Dragon بودم، این نکته ای بود که بیش از همه نظرم را جلب کرد، و کاراکتر ها هم روی همین اصل پیش رفته و رشد میکنند. Ichiban که یک یاکوزای سابق است و حالا میانسال هم محسوب میشود، شروع به گرد هم آوردن جمعی از دوستانش میکند، این جمع شامل یک فرد بی خانمان، یک گارسون و یک پلیس اخراجی است. تمام این کاراکترها داستانی غم انگیز دارند، ولی Ichiban با آن جدیت و اشتیاق بیپایانش آنها را راضی میکند که برای قهرمان شدن فرصتی دوباره به خودشان بدهند. Ichiban آنقدر خوب است که به سختی بتوان عاشقش نشد، او روی بازیکن همان اثری را میگذارد که روی دوستانش دارد. من به این کاراکترهایی که هرکدامشان با یک بدشانسی یا اشتباه در زندگی زخم خورده بودند، و همین زخم باعث میشد انسان باشند، علاقمند شدم.
ضمن اینکه از دوبله ی انگلیسی بازی هم باید یادی کرد، بازی Yakuza: Like a Dragon اولین بازی سری Yakuza بعد از پانزده سال است که دوبله ی انگلیسی دارد. دوبله ی شخصیت های اصلی عالی است، گرچه دوبله ی شخصیت های جانبی گاهی وقت ها خیلی شبیه هم شده. البته صداگذاری ژاپنی هم برای افرادی که دنبال همان سبک بازی های قبلی هستند هم موجود است.
فکرش را که میکنم، به نظرم زندگی هم خیلی شبیه یک بازی RPG است
Ichiban، قهرمان داستان بازی Yakuza: Like a Dragon، خودش هم یک گیمر تمام عیار است و علاقه ی خاصی هم به سری بازی های Dragon Quest دارد. اینهم دقیقا همان جایی است که دومین تفاوت این بازی با بقیه ی عناوین سری بازیهای Yakuza اتفاق میافتد. بازی Yakuza: Like a Dragon آن سیستم بزن بزن همیشگی را به کل فراموش کرده، در واقع این بازی یک عنوان RPG آنهم به تمام معنا محسوب میشود.جایی که بازی های قبلی این سری فقط عناصری از بازی های ژانر RPG را داشتند، بازی Yakuza: Like a Dragon تمام و کمال یک بازی شخصیت پردازی محسوب میشود. البته با چند تفاوت.
اوایل بازی، Ichiban مدعی میشود که زندگی هم مثل یک بازی RPG است و ما انسان ها تمام مدت در تلاشیم با کسب تجربه سطحمان را در آن بالا ببریم – درست مانند یک RPG. در واقع بازی Yakuza: Like a Dragon در مغز گیمری Ichiban تشکیل میشود، آن هم به معنای واقعی. اعضای گروه های خلافکار که در شهر گشت میزنند، به حیوانات وحشی ای تبدیل میشوند که هرکدام Experience خاص خودش را دارد، محل اختفای گروه های خلافکار تبدیل به دخمه های بازی Dungeons میشود، و اعضای تیمتان، با هر ژستی که برای مبارزه به خود میگیرند، جلوی چشمتان عوض میشوند.
بازی Yakuza: Like a Dragon خیلی چیزها را از بازی Dragon Quest XI قرض گرفته.وقتی یک مبارزه شروع میشود، شما و تیمتان، در حالی که منتظر فرمان هستید، حول محوطه ای میچرخید. ولی مبارزات اصلا ثابت نیستند، در واقع بازی در این سیستم پر قدمت تغییراتی داده تا مبارزات در حد امکان متغیر باشند. وقتی از مهارت ها استفاده میکنید، باید دکمه ای را زده یا مرتب بزنید تا بیشترین صدمه ی ممکن را وارد کنید. همچنین میتوانید حملاتی که به شما میشود را با یک حرکت در زمان مناسب دفع کنید.
محیط هم در مبارزات نقش بزرگی ایفا میکند. شما کنترل حرکات کاراکترتان را ندارید، ولی اگر بتوانید حرکاتشان را طوری زمان بندی کنید که لحظه ی انجام حرکت در قسمت قابل تخریبی از محیط اتفاق بیافتد، ممکن است بتوانید با استفاده از یک میز یا گلدان صدمه ی بیشتری هم به حریف بزنید. یک مکانیک جالب دیگر این است که میتوانید با حمله به دشمنی که روی زمین افتاده، به او صدمه ی بیشتری وارد کنید. اگر دشمنی زمین افتاده باشد، به شما فرصتی داده میشود که به او حمله کرده و صدمه ای بیشتر از حد معمول وارد کنید. بعضی وقت ها، اعضای تیمتان این حملات را به صورت خودکار هم انجام میدهند. اگر مبارزات خیلی برایتان سخت شوند هم میتوانید بازی را روی حالت خودکار گذاشته و اجازه دهید خود بازی مبارزات را برایتان انجام دهد. البته فشردن کلیدها بازهم به عهده ی خودتان خواهد بود.
به بزرگترتان احترام بگذارید
علاوه بر این من متوجه شدم که در بازی Yakuza: Like a Dragon شباهت های زیادی با بازی های کلاسیک RPG مثل Earthbound وجود دارد. اینجا خبری از نیروهای عجیب نیست، ولی اسلحه ها و زره هم آن آیتم های جادویی که در بازی های شخصیت پردازی میبینیم نیستند. لوازم افراد تیم شما از آیتم هایی تشکیل میشود که در زندگی روزمره هم میتوانید پیدایشان کنید، چوب های بیس بال، کیف دستی، و لوازم دفتر، این افراد با چتر و بطری نوشیدنی حملات خود را انجام میدهند. این امر در مورد خود آیتم ها هم درست است، چون کاراکترها برای پر کردن جانشان باید نوشابه و ساندویچ بخورند.
وقتی بتوانید شغل کاراکترتان را مدیریت کنید، آن موقع است که همه چیز عجیب میشود. ما در زندگی واقعی معمولا توسط کاری که به عنوان شغل انجامش میدهیم طبقه بندی میشویم، این در مورد Yakuza: Like a Dragon هم صدق میکند. مثل خیلی از بازی های RPG، اینجا هم شغل کاراکترتان تعیین کننده ی ظاهر و کلاسش است. در Yakuza: Like a Dragon، مشاغل بازی های RPG به شکل مشاغل دنیای واقعی درآمده اند. یعنی اگر بخواهید یک مهماندار شوید با بطری نوشیدنی به دمشن حمله خواهید کرد، و اگر بخواهید یک رقاص سبک Breakdance باشید هم میتوانید با چرخیدن روی سرتان چند ضربه ی متوالی به دشمنان وارد کنید. هرکدام از اعضای تیم هم کلاس مخصوص به خود را دارد. اینجا آنقدر کلاس های متفاوت هست که هر علاقمند به بازی های RPG را راضی میکند، در عین حال استفاده از آنها به قدری ساده است که تازه واردهای این سبک را هم سرگرم خواهد کرد.
مشخص است که سازندگان بازی Yakuza: Like a Dragon در Ryu Ga Gotaku زمان زیادی را صرف این کرده اند که آن سرعت سبک Beat’em Up را گرفته و به سبک JRPG تزریق کنند. طرفداران قدیمی این سری، ممکن است در ابتدا از تغییراتش کمی آزرده شوند، ولی اگر طرفدار هر نوع بازی JRPG ای باشید، بازی Yakuza: Like a Dragon به عنوان یکی از بهترین عناوین این ژانر برایتان خواهد درخشید.
قیافه اش شبیه Yakuza است، لباس شبیه Yakuza است، پس باید Yakuza باشد
بازی Yakuza: Like a Dragon ممکن است قهرمان جدیدی را معرفی کرده باشد و سبک مبارزاتش را به کل تغییر داده باشد، حتی ممکن است برای اولین بار شامل دوبله ی انگلیسی هم باشد، ولی آن شوخی هایی که بازی های Yakuza را تعریف میکنند به همان قدرت در جای خودشان باقی اند. یکی از ماموریت های جانبی ای که در اطراف Yokohama ریخته اند را تکمیل کنید، در مسابقات کارتینگ شرکت کنید، امتحان خوانندگی بدهید، یک دستفروش شوید، چند راند Virtua Fighter 2 بازی کنید، و صد البته، Karaoke را تجربه کنید.هرکدام از این ماموریت های جانبی و اعمال که میتوانید خودتان را با آنها سرگرم کنید به عمق محتوای بازی میافزایند، و هرکدامشان از خنده دار تا به شکل دیوانه وار و فراتر از خنده دار انیمه ای را شامل میشوند. بازی های سری Yakuza همیشه بخاطر تعادل بی مانندی که بین زندگی وحشیانه خلافکارها و سیاست هایشان و زندگی دیوانه وار شهری برقرار کرده معروف بوده و هست.
این عمق موجود در شهر و دنیای بازی هرچه بیشتر بازی میکنید، بیشتر بروز میکند، و تقریبا بابت هر کاری که انجام میدهید به نوعی به شما جایزه میدهد. در بازی Yakuza: Like a Dragon یک سیستم ارتباط هست که میتوانید ارتقا دهید تا ارتباط شما با اعضای تیم Ichiban بهتر شود. این ارتباط با مبارزه کردن در کنار افراد تیمتان، گوش دادن به داستان هایشان، یا حتی غذا خوردن با آنها، تقویت میشود. مانند دنیای واقعی، هرچه بیشتر درباره ی مشکلات دوستانتان، علاقه ها و رویاهایشان، وغذای مورد علاقه ی آنها بدانید، به آنها نزدیکتر خواهید شد. با بیشتر شدن این نزدیکی، میتوانید در مبارزات از حرکات ترکیبی با آن دوست استفاده کنید.
همچنین، Ichiban شش وجه شخصیتی دارد که هرکدام باعث میشوند مردم تصور متفاوتی از او داشته باشند. میتوانید با ارتقای مهربانی، علاقه، استایل، اعتماد به نفس، گیرایی، و هوش او، کارمندان ماهرتری را استخدام کنید یا حتی وارد رابطه ای عاشقانه شوید. هیچکدام از اینها برای تکمیل داستان بازی Yakuza: Like a Dragon لازم نیست، ولی آنقدر به شخصیت کلی بازی میافزاید که تقریبا غیر ممکن است بتوانید از آن دوری کنید.
بازی Yakuza: Like a Dragon برای هرکسی نیست
بازی Yakuza: Like a Dragon یک بازی درباره ی خلافکاران ژاپنی است، اشتباه نکنید، این بازی به وضوح ژاپنی است. و برای همین هم سنت ها و اخلاقیات افراد و کاراکترها از آنچه در بقیه ی جهان میبینید متفاوت هستند. من مشکلی با این نکته یا شباهت بازی با قسمت های مختلف کارتن های ژاپنی نداشتم، ولی شاید برای بعضی ها مهم باشد و برای همین باید این نکته را میگفتم.
همانطور که قبلا گفتم، بازی Yakuza: Like a Dragon حول مناطق خاکستری جامعه ی ژاپن روایت میشود. Ichiban یک خلافکار است، یعنی عضو گروهی است که مردم را میکشد، پول شویی میکند، قاچاق انسان انجام میدهد، و با این حال او به حس برادری ای که با این گروه دارد افتخار میکند. و با اینکه این نسخه نسبت به نسخه های قبلی کمی سبک تر شده و آنقدرها هم شامل محتوای بزرگسالان نیست، ولی بازهم مقدار زیادی از این محتوا را شامل میشود، در واقع این بازی، از این نظر، چیزی در حد GTA است.
ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که بازی Yakuza: Like a Dragon روی این نوع محتوا تمرکز ندارد، این بازی به این خاطر جذاب است که وارد بخش صدمه دیده و افراد شکست خورده ی جامعه ی ژاپن میشود و با این کار به شکلی ماهرانه مشکلات زندگی مردم را به نمایش میگذارد، از این نظر، بازی Yakuza: Like a Dragon از نسخه های دیگر این سری هم بهتر است.
من که در بیشتر بازی از سیستم مبارزات آن لذت بردم. گرچه در بیشتر بازی این سیستم به شکلی ساده است و در انتهای بازی ناگهان سخت میشود. برای برآمدن از پس این سختی باید مقدار زیادی Grind کنید تا با بالا بردن Experience بتوانید از پس مراحل آخر هم بربیایید. در حالی که Ichiban ممکن است با این Grind مشکلی نداشته باشد، ولی انجام چنین کاری در یک بازی RPG خسته کننده است. البته اینجا راه های زیادی برای Grind کردن هست و با وجود قابلیت مبارزه ی خودکار این کار گرچه حوضله سربر است ولی نه آنقدرها که فکر میکنید. از حوضله سربر بودن گفتیم، این را هم بگویم که بازی Yakuza: Like a Dragon، مثل هر بازی JRPG دیگری، بعد از چند ساعت بازی تازه روی خودش را نشان میدهد. پس بهتر است در چند ساعت اولیه خودتان را آماده ی کلی فیلم داستانی کنید.
تغییرات بزرگ موجود در بازی Yakuza: Like a Dragon ممکن است برای یک طرفدار قدیمی این سری زننده باشد. این بازی عمق زیادی دارد، و با اینکه برای توضیح درباره ی جزئیات بازی زحمت زیادی کشیده شده ولی بازهم Like a Dragon یک بازی JRPG است، اگر اهل این سبک نیستید پس این بازی هم برایتان غریب خواهد بود.
در طول بررسی بازی Yakuza: Like a Dragon، این عنوان از نظر تکنیکال کارش را به خوبی انجام داد. در حقیقت بازی های Yakuza هیچوقت انقدر خوب نبوده اند، جوری که بعضی وقت ها به نظر میآید که خیابان های شلوغ شهر را مستقیما از وسط یک فیلم بیرون کشیده اند، ولی بیشتر فیلم های داخل بازی به ایستادن یک کاراکتر در جای خودش و صحبت کردن ختم میشود. خیلی هم بد نیست، ولی مطمئنا متوجهش خواهید شد، ضمن اینکه انیمیشن های بدون حرکت و آن خیره شدن به افق های تکراری از عمق و زنده بودن خیابان های شهر کاسته.
این یک بازی نسل بعد نیست، ولی نیازی هم ندارد که باشد. در هنگام بررسی بازی Yakuza: Like a Dragon، این بازی را میتوانستید روی کنسول های فعلی و نسل بعدی تجربه کنید، ولی دلیلی ندارد که نخواهید آن را روی PC اجرا کرده و از نهایت قدرت گرافیکی آن از همین حالا لذت ببرید.
پایان بررسی بازی Yakuza: Like A Dragon
در طول بررسی بازی Yakuza: Like a Dragon وقتی تغییراتش را دیدم نسبت به آن حس مثبتی پیدا کردم. ولی سری بازی های Yakuza در سراسر جهان موفقیت های زیادی را بدست آورده، پس طبیعی است که انتظارات از این نسخه هم بالا باشد. خوشبختانه Yakuza: Like a Dragon عجیب ترین، جذاب ترین، و بهترین عنوان این سری بود که تجربه کرده ام. از همان اول در دنیای Ichiban و گروهش غرق شدم و از مواجه شدن آنها با انواع و اقسام موقعیت های عجیب لذت بردم.
از مبارزات گرفته تا ماموریت های جانبی، به هیچکدام از این فعالیت ها نمیتوانم ایرادی بگیرم. حتی حالا بعد از گذشت بیشت از چهل ساعت از بازی، هنوز هم در گوشه کنار نقشه فعالیت های جدیدی برای انجام دادن و سرگرم شدن پیدا میکنم. این یک بازی تمام نشدنی است که هروقت فکر میکنید میدانید چه اتفاقی قرار است بیافتد، شما را شوکه خواهد کرد.
شما می توانید در صورت تمایل از فروشگاه آرسان گیم، سی دی کی بازی Yakuza: Like a Dragon را خریداری کنید. یادآور میشود که این بازی در ریجن های مختلف برای پلتفرم استیم در فروشگاه آرسان گیم موجود است.
منبع : آرسان گیم