مشخصات ایکسباکس سریز و پلی استیشن 5
در این بخش از بلاگ آرسان گیم به بررسی مشخصات ایکسباکس سریز و پلی استیشن 5 میپردازیم.
ایکسباکس سریز و پلی استیشن 5
طی هفتهای که گذشت، بالاخره شاهد عرضهی دو کنسول جدید ایکسباکس سری ایکس و پلی استیشن 5 بودیم تا بدین ترتیب، نسل نهم کنسولها آغاز خود را بهطور رسمی جشن بگیرد. شاید خیلیها از همین الان انتخاب کرده باشید که از بین این دو کنسول، کدام یک را بخرید.
با توجه به گرانی سرسامآور در ایران و اینکه هنوز این دستگاهها وارد کشور نشدهاند، شاید هنوز در تصمیم گرفتن مردد باشید. در این مطلب قصد داریم تا بهطور دقیق، مشخصات و امکانات کنسولهای پرچمدار دو شرکت مایکروسافت و سونی را بررسی کنیم تا مسیر شما را در خرید نهایی هموار کند.
ایکسباکس
چهارمین نسل از کنسولهای شرکت مایکروسافت در واقع شامل دو مدل Xbox Series X و Xbox Series S میشود که در ادامه به هر دو خواهیم پرداخت، اما بهتر است همین اول بدانید که تنها سری ایکس از لحاظ قدرت و مشخصات، با PS5 رقابت میکند و سری اس گزینهی اقتصادی به حساب میآید. پس اول به سراغ پرچمدار مایکروسافت در نسل نهم میرویم و با مشخصاتش آغاز میکنیم:
- پردازنده: هشت هستهای با معماری سفارشی RDNA 2 و فرکانس ۳.۸ گیگاهرتز (۳.۶۶ گیگاهرتز در حالت چندپردازشی)
- پردازنده گرافیکی: قدرت پردازش ۱۲ ترافلاپس، تعداد ۵۲ واحد پردازش با فرکانس ۱.۸۲۵ گیگاهرتز و معماری سفارشی RDNA 2
- رم: ۱۶ گیگابایت مدل GDDR6 و باس ۳۲۰ بیت
- پهنای باند رم: ۱۰ گیگابایت با سرعت ۵۶۰ گیگابایت بر ثانیه و ۶ گیگابایت با سرعت ۳۳۶ گیگبایت بر ثانیه
- حافظهی داخلی: ۱ ترابایت از نوع NVMe SSD با سرعت ۲.۴ گیگابایت در ثانیه در حالت خام و ۴.۸ گیگابایت در ثانیه در حالت فشرده
- حافظهی قابل ارتقا: تا ۱ گیگابایت با استفاده از حافظهی مخصوص
- حافظهی خارجی: پشتیبانی از HDD با پورت USB 3.1
با مقایسهی مشخصات کنسول ایکسباکس سری ایکس و Xbox One میبینیم که فاصلهی بین این دو دستگاه از لحاظ قدرت بسیار قابل توجه است، برای مثال فرکانس هر هسته بیش از دو برابر بیشتر است و همچنین پردازندهی گرافیکی سری ایکس بیش از ۸ برابر ایکسباکس وان قویتر عمل میکند.
شرکت مایکروسافت با این کنسول پرچمدار، هدف خود را اجرای بازیهای جدید در وضوح 4K و فریمریت ۶۰ قرار داده که میتواند به ۱۲۰ هم برسد و حتی در برخی موارد وضوح 8K هم در دسترس خواهد بود. این کنسول همچنین مجهز به یک درایو نوری است و در نتیجه میتوان دیسک فیزیکی درون آن قرار داد. حال به مشخصات دیگر کنسول یعنی Xbox Series S بپردازیم:
Xbox Series S
- پردازنده: هشت هستهای با معماری سفارشی RDNA 2 و فرکانس ۳.۶ گیگاهرتز (۳.۴ گیگاهرتز در حالت چندپردازشی)
- پردازنده گرافیکی: قدرت پردازش ۴ ترافلاپس، تعداد ۲۰ واحد پردازش با فرکانس ۱.۵۶۵ گیگاهرتز و معماری سفارشی RDNA 2
- رم: ۱۰ گیگابایت مدل GDDR6 و باس ۱۲۸ بیت
- پهنای باند رم: ۸ گیگابایت با سرعت ۲۲۴ گیگابایت بر ثانیه و ۲ گیگابایت با سرعت ۵۶ گیگبایت بر ثانیه
- حافظهی داخلی: ۵۱۲ گیگابایت از نوع NVMe SSD با سرعت ۲.۴ گیگابایت در ثانیه در حالت خام و ۴.۸ گیگابایت در ثانیه در حالت فشرده
- حافظهی قابل ارتقا: تا ۱ گیگابایت با استفاده از حافظهی مخصوص
- حافظهی خارجی: پشتیبانی از HDD با پورت USB 3.1
کنسول دوم شرکت مایکروسافت هم از لحاظ اندازه و هم قدرت، تفاوت مشهودی با Xbox Series X دارد و یکی از کوچکترین کنسولهای خانگی تاریخ به حساب میآید. پردازندهی گرافیکی این کنسول حتی از Xbox One X هم قویتر است، اما کیفیت تصویری که مایکروسافت برای آن هدف قرار داده این موضوع را توجیه میکند.
ایکسباکس سری اس همچنان روی فریمریت ۶۰ تمرکز میکند، اما وضوح هدف 1440p است که قطعا به نسبت 4K قدرت پردازشی کمتری نیاز دارد. این کنسول کاملا دیجیتالی است و درایو نوری ندارد و در نتیجه، بازیها را تنها میتوانید دانلود کنید.
شرکت مایکروسافت برای هر دو کنسول جدید خود قابلیتهای تازهای را در نظر گرفته تا تجربهی بازی کردن را راحتتر از همیشه کند. اولین مورد اینکه هر دو کنسول از تکنولوژی ریتریسینگ پشتیبانی میکنند که در نتیجه، نورپردازی و انعکاس اجسام در بازیها دقیقتر و طبیعیتر از گذشته خواهد بود.
تکنولوژی مایکروسافت
شرکت مایکروسافت از یک تکنولوژی خاص با نام Xbox Velocity Architecture برخوردار است که استودیوهای بازیسازی در صورت استفاده از آن، قادر خواهند بود تا از نهایت پتانسیل سختافزار این کنسولها بهره ببرند و در عین نمایش وسعت و جزئیات بالا، مدیریت حافظه و پردازش را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
قابلیت محبوب Backward Compatibility برای هر دو کنسول در دسترس است و از همان روز عرضه، میتوانید تمام بازیهایی که برای ایکسباکس وان منتشر شده را با پیشرفت گرافیکی روی سری ایکس و سری اس تجربه کنید. قابلیت دیگری با نام Smart Delivery این امکان را به مشتری میدهد که در صورت خرید یک بازی برای کنسولهای نسل هشتم، نسخهی نسل نهم آن را بهطور رایگان دریافت کنید. برای مثال اگر بازی Cyberpunk 2077 را برای ایکسباکس وان خریده باشید، بدون پرداخت هیچ هزینهای قادر هستید تا نسخهی نسل بعدی که از گرافیک بهتر و جزئیات بیشتر بهره میبرد را تجربه کنید.
یکی از قابلیتهای جذاب کنسولهای Xbox Series X|S قابلیتی به نام Quick Resume است. با وجود این قابلیت، شما میتوانید چند بازی را بهطور همزمان روی کنسول خود اجرا کنید و هر زمان خواستید بین آنها جابهجا شوید، بدون اینکه بازیهای دیگر بسته شوند و به محض مراجعه به آنها، از همانجا که رهایشان کردهاید، قادر به ادامه خواهید بود.
قابلیت Quick Resume حتی پس از خاموش کردن کنسول و جدا کردن از برق هم کار میکند و روند بازی شما از بین نخواهد رفت. سرویس Xbox Game Pass هم قرار است جدیتر از همیشه توسط مایکروسافت پشتیبانی شود و فهرست وسیع و متنوعی از بازیها را با پرداخت ماهانه تنها ۱۰ دلار در دسترس کاربران قرار دهد.
قابلیتهای ایکسباکس
از قابلیتهای نرمافزار که بگذریم، در بحث سختافزاری کنسولهای ایکسباکس سری ایکس و اس به جز حافظهی داخلی با ظرفیت یک ترابایت، حافظهی قابل گسترش اختصاصی دارند که توسط شرکت Seagate ساخته شده است. به جز آن شما قادر هستید تا از هارد اکسترنال خود هم استفاده کنید.
البته تنها برای تجربهی بازیهای نسل هشتم و قبلتر یا انتقال دیتای بازیهای جدید برای خالی کردن فضا. جدیدترین نسل کنسولهای ایکسباکس هم علاوه بر بهبود در طراحی بدنه و دکمهها، حالا یک دکمهی Share هم در وسط دارد تا اشتراک کلیپها و تصاویر مورد علاقهی خود را راحتتر از همیشه انجام دهید.
هر دو کنسول این امکان را دارند تا بهصورت افقی و عمودی روی سطح قرار بگیرند و به هیچ وسیلهی اضافی برای انجام این کار نیاز نخواهید داشت. شرکت مایکروسافت قیمت ۵۰۰ و ۳۰۰ دلار را برای کنسولهای Xbox Series X و Xbox Series S در نظر گرفته است.
کنسول پلی استیشن 5
شرکت سونی هم برای نسل پنجم پلی استیشن 5 دو مدل مختلف را تدارک دیده است، اما تفاوت تنها در درایو نوری خلاصه میشود و هر دو مدل از لحاظ قدرت کاملا یکسان و برابر هستند. حال نگاهی به مشخصات این کنسول بیندازیم:
- پردازنده: هشت هستهای از نوع AMD Ryzen Zen با معماری x86-64 با فرکانس ۳.۵ گیگاهرتز (قابل تغییر با توجه به نوع پردازش)
- پردازنده گرافیکی: قدرت پردازش ۱۰.۳ ترافلاپس، تعداد ۳۶ واحد پردازش با فرکانس ۲.۲۳ گیگاهرتز و معماری سفارشی RDNA 2
- رم: ۱۶ گیگابایت مدل GDDR6 و باس ۲۵۶ بیت
- پهنای باند رم: ۴۴۸ گیگابایت بر ثانیه
- حافظهی داخلی: ۸۲۵ گیگابایت از نوع NVMe SSD با سرعت ۵.۵ گیگابایت در ثانیه در حالت خام و ۸ تا ۹ گیگابایت در ثانیه در حالت فشرده
- حافظهی قابل ارتقا: در حال حاضر ندارد
- حافظهی خارجی: پشتیبانی از HDD با پورت USB 3.1
همانطور که گفته شد، هر دو مدل پلی استیشن 5 از قدرت یکسانی بهره میبرند. شرکت سونی در محصول خود وضوح تصویر 4K و فریمریت ۶۰ را قرار داده و در عین حال از وضوح 8K و فریمریت ۱۲۰ هم پشتیبانی میکند. طبق انتظار هم پردازندهی گرافیکی از تکنولوژی ریتریسینگ پشتیبانی میکند.
یکی از مهمترین پیشرفتهای نسل پنجم پلیاستیشن نسبت به مدلهای قبلی، کنترلر آن است. سونی برای کنترلر کنسول دیگر از نام «دوالشاک» استفاده نکرده و آن را DualSense نامیده است؛ کنترلری با رنگ سیاه و سفید که اگرچه اندازهی بزرگتری از DualShock 4 دارد، اما طراحی بهتری دارد و در دست راحتتر قرار میگیرد.
قابلیتهای کنسول پلی استیشن 5
نوار رنگی بالای کنترلر حالا در سمت چپ و راست صفحهی لمسی کنترلر قرار دارد تا راحت قابل مشاهده باشد. به این ترتیب سازندگان راحتتر میتوانند برخی اطلاعات درون بازی را از طریق آن به بازیکن انتقال دهند. به لطف تکنولوژی Heptic Feedback که با استفاده از یک سری موتور و حسگر تعبیه شده.
کنترلر میتواند حس واقعیتری از اتفاقات درون بازی مثل ضربه زدن، دفاع کردن یا موارد دیگر را به شما انتقال دهد یا برای مثال، در اثری چون Spider-Man تار زدن، آویزان شدن و تاب خوردن را بهتر حس میکنید. این موضوع در دکمههای تریگر کنترلر هم اعمال شده و در بازیهای شوتر، ریسینگ یا اکشن بیشتر آن را حس خواهید کرد.
کنسول پلیاستیشن 5 هم از قابلیت Backward Compatibility پشتیبانی میکند، اما این قضیه تنها به بازیهای PS4 و PS VR محدود است و حداقل الان امکان تجربهی بازیهای سه نسل اول پلیاستیشن روی پلیاستیشن 5 وجود ندارد. البته این نبود پشتیبانی تنها به روشهای مستقیم مثل دانلود و استفاده از دیسک مربوط میشود.
با استفاده از سرویس استریم PlayStation Now قادر هستید تا به تجربهی عناوین کنسولهای PS3 و PS2 بپردازید. در عین حال سونی اعلام کرده که ۹۹ درصد بازیهای PS4 و PS VR روی پلیاستیشن 5 قابل بازی هستند و برخی به دلایل مختلف از این قابلیت پشتیبانی نمیکنند. امکان آپگرید رایگان بازیهای نسل هشتم به نسخهی نسل نهم اینجا هم وجود دارد.
البته توجه کنید که این قابلیت چه روی پلیاستیشن و چه ایکسباکس سری ایکس و اس بستگی به سازنده و ناشر هر بازی دارد. برای مثال بازی COD: Black Ops Cold War شامل این قضیه نمیشود و باید یکی از دو نسخهی آلتیمیت یا باندل بین نسلی که هزینهی بیشتری دارد را بخرید.
حافظهی داخلی پلیاستیشن 5
در مورد گسترش حافظهی داخلی دستگاه متاسفانه باید گفت که در حال حاضر خبری نیست و نه حافظهی اضافهای برای این کنسول وجود دارد و از HDD هم میتوان تنها برای انتقال اطلاعات استفاده کرد و امکان اجرای مستقیم بازی از روی آن نیست. البته به احتمال زیاد سونی این موارد را در آیندهی نزدیک اعمال خواهد کرد.
همچنین اعلام شده که کنسول PS5 از وضوح تصویری 1440p پشتیبانی نمیکند و در نتیجه اگر مانیتوری با این وضوح دارید، تصاویر بهصورت 1080p رندر و سپس با اندازهی مانیتور تطبیق داده خواهند شد. قیمت مدل همراه با درایو و مدل تمام دیجیتالی نسل پنجم پلیاستیشن به ترتیب ۵۰۰ و ۴۰۰ دلار است.
اطلاعات بالا، اصلیترین مواردی هستند که در رابطه با کنسولهای ایکسباکس سری ایکس و اس و پلی استیشن 5 ارائه شده است. البته در کنار مشخصات سختافزاری و قابلیتهای مختلف، موارد دیگری هم وجود دارد. مثل افزایش قابل توجه سرعت بارگذاری بازیها نسبت به نسل قبل که با وجود SSD محقق شده است.
همچنین رابط کاربری هر دو کنسول بهبودهای متعددی داشته تا تجربهی راحتتری به کاربر ارائه دهند. در عین حال نیاز است برخی موارد شفاف شوند؛ حافظهی دو مدل ایکسباکس بهطور رسمی یک ترابایت و ۵۱۲ گیگابایت اعلام شده، اما به ترتیب ۸۰۲ و ۳۶۴ گیگابایت از آنها برای کاربر در دسترس است و مابقی را سیستم عامل و موارد دیگر پر میکند.
این موضوع برای پلی استیشن 5 هم صادق است و از یک ترابایت حافظه، مقدار ۶۶۷ گیگابایت آن در دسترس قرار دارد. بدون شک برای انتخاب نهایی و خرید یک کنسول، به جز سختافزار و قابلیتها، مسائل دیگری مثل بازیهای موجود برای هر کنسول هم باید مدنظر گرفته شود که متاسفانه در حوصلهی این مطلب نمیگنجید.
منبع: آرسان گیم