بر صنعت بازیهای ویدیویی در 2020 چه گذشت
آنچه بر صنعت بازیهای ویدیویی در سال 2020 گذشت
فکر کنم اکثرتان با این موضوع موافق باشید که سال 2020 میلادی به این راحتی از ذهن بشریت پاک نخواهد شد. سالی که در آن، کل جهان تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا قرار گرفت و بسیاری از کسب و کارهای بزرگ با بحران مواجه شدند. در این بین صنعت بازیهای ویدیویی هم از این قاعده مستثنی نبود، اما در عین وجود بحران، رشد قابل توجهی در درآمد و مخاطبان به خود دید. بازیهای ویدیویی طی تقریبا یک سال اخیر، کمک فراوانی کرد تا انسانها بهتر با شرایط قرنطینه کنار بیایند. حالا که کمتر از دو هفته تا پایان این سال میلادی باقی مانده، بد نیست تا مروری بر مهمترین اتفاقات و جریانهای پیش آمده طی آن داشته باشیم.
تاخیر، لغو، دوباره تاخیر!
اگر کرونایی نبود، فهرست بازیهای منتشر شده در سال 2020 احتمالا زمین تا آسمان تغییر میکرد. با وجود این ویروس، تقریبا تمامی شرکتها و استودیوهای بازیسازی شرایط دورکاری و فعالیت از خانه را اعمال کردند تا سلامت تمام کارمندان تضمین شود. همین مسئله باعث افت راندمان کاری شد و در نتیجه، عناوین متعددی با تاخیر در انتشار مواجه شدند. از The Last of Us Part II گرفته تا بازی مورد انتظار Cyberpunk 2077 که تاریخ انتشارش سه بار تغییر کرد. عناوینی چون Halo Infinite و Deathloop تاخیری بین شش ماه تا یک سال را تجربه کردند. مهمتر از تاخیر بازیهای مختلف، نمایشگاهها و فستیوالها بودند که بیشترین تغییر و تحول را به خاطر کرونا به خود دیدند. برای اولین بار، بزرگترین نمایشگاه سال یعنی E3 برگزار نشد و مهمترین مجمع بازیسازان یعنی GDC هم سرنوشت مشابهی را تجربه کرد. در عین حال بسیاری از رویدادها و نمایشگاهها فرم خود را دیجیتالی کردند که در نتیجه، شاهد برگزاری نمایشگاههایی چون Gamescom و TGS به این شکل بودیم. شرکتهای مختلف هم از این فرصت بهره بردند و رویدادهای دیجیتالی خود را شکل دادند؛ از DC Universe گرفته تا Ubisoft Connect و حتی Night City Wire که بهطور اختصاصی به «سایبرپانک ۲۰۷۷» اختصاص داد. دو شرکت مایکروسافت و سونی هم به تبعیت از همین مسیر، مجبور شدند تا کنفرانسهای بزرگی که برای کنسولهای نسل نهمی خود مدنظر داشتند را به شکلی متفاوت در دسترس قرار دهند. در این بین نباید از تاثیر شرکت نینتندو روی تمام این رویدادها چشمپوشی کرد؛ سری رویداد Nintendo Direct که چند سال از عمر آن میگذرد، اما امسال تاثیر خود را بیشتر از همیشه نشان داد و بزرگترین راهنمای شرکتهای دیگر بود تا بتوانند رویدادهای دیجیتالی خود را در قالبی مناسب پخش کنند.
پیوستن بتزدا به خانوادهی اکسباکس
میان تمام اتفاقات ریز و درشت صنعت بازیهای ویدیویی در سال 2020 میلادی، شاید خریده شدن شرکت Zenimax Media و زیرشاخهی آن Bethesda Softworks توسط مایکروسافت، مهمترین و در عین حال غافلگیرکنندهترین آنها باشد. این خبر روز ۲۱ سپتامبر (۳۱ مرداد) امسال بهطور غیرمنتظرهای توسط دو طرف اعلام شد. شرکت مایکروسافت با مبلغ ۷.۵ میلیارد دلار این هولدینگ را تصاحب کرده که در نتیجه، حالا مالکیت استودیوهای Bethesda Game Studios، Arkane Studios، id Software، MachineGames، Tango Gameworks و Zenimax Online Studios و همچنین کنترل سری بازیهایی چون The Elder Scrolls، Fallout، Doom، Wolfenstein و Dishonored را در اختیار دارد که هر کدام میلیونها مخاطب را در سراسر جهان به خود جذب میکنند. در پی این اتفاق، تمامی عناوین عرضه شده توسط شرکت بتزدا هماکنون در سرویس گیم پس قرار دارند و همچنین، تمامی عناوین آیندهی این استودیوها هم از روز اول عرضه، برای مشترکان این سرویس موجود خواهد بود. موضوعی که هنوز روشن نشده، انحصاری شدن این عناوین است که بهمرور زمان از آنها اطلاع خواهیم یافت.
به نسل نهم خوش آمدید
سال جاری با عرضهی کنسولهای نسل نهمی دو شرکت سونی و مایکروسافت مصادف شد تا پس از هفت سال، به نسل جدید کنسولهای مهاجرت کنیم. البته که لانچ این کنسولها تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا به قدرت نسلهای قبل نبود. مایکروسافت زودتر از سونی دست به کار شد و در همایش The Game Awards 2019 کنسول Xbox Series X را معرفی کرد. به جز این اتفاق، تقریبا هر اتفاقی که به نسل نهم ارتباط داشت در زمان همهگیری کرونا اتفاق افتاد. در نتیجه هر دو شرکت به جای کنفرانسهای مفصل، به رویدادهای دیجیتالی روی آوردند. تعداد عناوین لانچ نسل نهم هم نسبت به دو نسل قبل افت قابل توجهی کرد. از این موارد مهمتر هم باید به موجودی کم کنسولها اشاره کنیم. با توجه به اعمال قرنطینه در تمام جهان، سونی و مایکروسافت در تامین تعداد کافی از این دستگاهها به مشکل خوردند و در همان روز اول، موجودی در کمتر از چند ساعت تمام شد. برخی افراد هم از این موقعیت سوء استفاده کردند و با خرید چندین دستگاه، آنها را در سایت eBay با چند برابر قیمت پایه به فروش گذاشتند. از این مشکلات که بهمرور رفع خواهند شد بگذریم، کنسولهای Xbox Series X|S و PlayStation 5 افزایش قدرت چشمگیری نسبت به نسل قبل دارند و بازیسازان آثاری با وضوح 4K و فریمریت تا حداکثر ۱۲۰ را روی این پلتفرمها به ارمغان خواهند آورد. به لطف قدرت بالای کنسولهای سونی و مایکروسافت، قابلیتهای جذاب هر دستگاه و تلاش بیشتر هر دو طرف برای جذب مخاطب، قطعا رقابت جذابی را در نسل نهم شاهد خواهیم بود.
سال ۲۰۲۰ سال پدیدهها
شیوع ویروس کرونا روی هر پدیدهای در سال ۲۰۲۰ که فکرش را بکنید تاثیر خود را گذاشت، اما خوشبختانه تمام این تاثیرات منفی نبودند. همانطور که قبلا گفتیم این پدیده باعث شد تا مخاطبان بیشتری به بازیهای ویدیویی و بهخصوص بازیهای آنلاین رو بیاورند. نتیجهی این جریان، موفقیت ناگهانی عناوینی چون Fall Guys و Among Us و Phasmophobia بود که کمتر کسی انتظارش را داشت. بازی Fall Guys که در همان ابتدا برای کاربران سرویس PS Plus رایگان شده بود، رکورد بیشترین دانلود یک بازی روی آن را شکست. تا به حال هم این اثر روی رایانههای شخصی بیش از ۱۱ میلیون نسخه فروش داشته است. بازی Among Us پس از دو سال از انتشار و به لطف حمایت استریمرها، روزبهروز به محبوبیتش افزوده شد، تا حدی که روی PC و گوشیهای هوشمند در کل بیشتر از صد میلیون بار دانلود شده و رکورد ۳.۸ میلیون بازیکن همزمان را ثبت کرده است. سومین بازی یعنی Phasmophobia که یک اثر ترسناک کوآپ است و در قالب یک تیم چهارنفره شما را به مکانهای مختلف برای یافتن مدرک حضور اشباح میفرستند هم در همان دو سه روز اول، در صدر جدول فروش استیم قرار گرفت و همین حالا هم در فهرست صد بازی با بیشترین بازیکن همزمان این پلتفرم قرار دارد. هر سه بازی به خاطر ذات آنلاین بودن، ارزش تکرار و البته اتفاقاتی چون استقبال استریمرهای مشهور، تبدیل به پدیدههای دنیای بازیهای ویدیویی در 2020 شدند. سه پدیدهای که در مراسم معتبر The Game Awards هم نامزد کسب جایزه شدند و Among Us و Phasmophobia توانستند دست پر از آن بروند.
گسترش روزافزون Embracer Group
احتمالا شرکت THQ را از گذشته به خاطر دارید؛ ناشر سابق سری بازیهایی چون Saints Row، Darksiders، Company of Heroes که در سال ۲۰۱۲ میلادی ورشکست و در نتیجه منحل شد. این اتفاق اما پایان ماجرا نبود و دو سال بعد، شرکت Nordic Games حق تجاری استفاده از این نام را خرید و اسم خود را به THQ Nordic تغییر داد. این هولدینگ تجاری که حالا با نام Embracer Group شناخته میشود، طی شش هفت سال اخیر استودیوهای متعددی در سطح اروپا و همچنین شرکت Deep Silver را به مالکیت خود درآورد و تقریبا تمامی آثار THQ سابق را دوباره جمع کرد. این شرکت اما طی سال 2020 مهمترین خریدهای خود را انجام داد؛ استودیوی چندشعبهای Saber Interactive که بیشتر به خاطر ریمستر دو قسمت اول از سری هیلو و بازی World War Z شهرت دارد، استودیوی 4A Games خالق سری Metro و استودیوی Flying Wild Hog که با ساخت سری Shadow Warrior شناخته میشود. هولدینگ Embracer Group در حال حاضر نزدیک به ۵۰ استودیوی بازیسازی مختلف را در اختیار دارد و میخواهد تا در سالهای آینده، خود را به عنوان یک ناشر درجه یک در صنعت بازیهای ویدیویی مطرح کند.
بهترین هایجک سال: کدمسترز
شرکت Codemasters با سری بازیهایی چون Dirt و Grid و F1 یکی از قطبهای اصلی سبک ریسینگ در بازیهای ویدیویی است. شرکتی که با وجود تمام فراز و نشیبها، موفق شده تا همیشه طرفداران بازیهای رانندگی را جذب خود کند. ظاهرا امسال این شاخصهی کدمسترز چشم شرکت Take-Two را گرفت و در نتیجه، مذاکراتی را آغاز کرد تا این ناشر را با مبلغ حدود ۷۴۰ میلیون پوند بخرد. کدمسترز هم به این پیشنهاد روی خوش داد و همه چیز آماده بود تا کدمسترز به عضوی از خانوادهی T2 تبدیل شود، اما پس از تنها چند هفته شرکت الکترونیک آرتز پیشهادی ۱.۲ میلیارد دلاری را برای خرید کدمسترز مطرح کرد که ۱۴ درصد بالاتر از رقم پیشنهادی تیک تو بود. انتظار میرود تا سه ماههی ابتدایی سال میلادی آینده این قرارداد نهایی شود و کدمسترز به الکترونیک آرتز بپیوندد، البته اگر شرکت دیگری وارد نشود و معادلات را به هم نریزد!
بهترینهای سال در مراسم The Game Awards 2020
هفتمین دوره از مراسم بزرگ The Game Awards امسال در تاریخ ۲۱ آذر برگزار شد تا در کنار رونمایی بازیهای جدید و نمایش تازه از عناوین مختلف، بهترین بازیهای سال در رشتههای مختلف را از نگاه خود انتخاب کند. در این مراسم بالاخره از پروژهی استودیوی The Initiative از زیرمجموعههای ایکسباکس رونمایی شد و فهمیدیم که با یک نسخهی جدید از سری Perfect Dark طرف هستیم. خالقان سری Left 4 Dead هم از اثر جدید خود با نام Back 4 Blood رونمایی کردند که ادامهی معنوی همان فرنچایز محسوب میشود و یک اثر شوتر اول شخص کوآپ زامبی محور است. استودیوی Striking Distance که توسط «گلن اسکافیلد» از خالقان سری Dead Space تاسیس شده، از بازی The Callisto Protocol رونمایی کرد که همچون دد اسپیس اثری ترسناک است و در فرنچایز PUBG جریان دارد. شرکت الکترونیک آرتز هم علاوه بر نمایشی تازه از قسمت چهارم Dragon Age با یک تیزر، ساخت قسمت جدیدی از سری Mass Effect را تایید کرد. در بخش اعطای جوایز، بازی The Last of Us Part II با کسب هفت جایزه از جمله بهترین بازی سال، رکوردی جدید در تاریخ این مراسم به نام خود ثبت کرد. بازیهای Among Us و Final Fantasy VII Remake و Ghost of Tsushima و Hades هم هرکدام با دو جایزه، دست پر از مراسم TGA 2020 برگشتند. مراسم امسال از لحاظ آمار بازدیدکنندگان فوقالعاده عمل کرد، بهطوری که در کل ۸۳ میلیون بازدید داشت و رکورد ۸.۳ میلیون نفر بینندهی همزمان را ثبت کرد. آمار بینندگان مراسم امسال نسبت به سال گذشته ۸۳ درصد بیشتر بود که نشان از محبوبیت بسیار این مراسم در سراسر دنیا دارد.
انتشار Cyberpunk 2077 و بدترین هفتهی تاریخ CD Projekt
بر هیچ کس پوشیده نیست که از زمان رونمایی Cyberpunk 2077 در اواخر سال ۲۰۱۲ میلادی، این بازی همواره یکی از موردانتظارترین آثار میان علاقهمندان به بازیهای ویدیویی بوده است. هایپ زیاد، ادعاهای جاهطلبانهی سازندگان و همچنین نمایشهای بسیار خوب، همه گواهی بودند تا نه تنها با یکی از بهترین بازیهای سال 2020 میلادی، بلکه یکی از بهترین آثار این نسل و حتی تاریخ طرف باشیم. حتی در زمان انتشار هم شرکت CD Projekt از پیشفروش هشت میلیون نسخهای بازی خبر داد که درآمد حاصل از آن، تمام هزینههای ساخت بازی را جبران کرده است. حتی نمرات بازی در دو روز اول نشان میداد که با یک اثر عالی طرف هستیم، اما این تمام ماجرا نبود. طی تنها چند روز مشخص شد که بازی روی تمام پلتفرمها از باگهای متعدد رنج میبرد، اما قضیه جایی به اوج رسید که بازی روی PS4 و Xbox One به واسطهی ایرادهای فنی بسیار زیاد عملا غیر قابل تجربه است و در سراسر آن، باگ و گلیچ و افت فریم دیده میشود. هنگام نوشتن این مطلب هشت روز از انتشار بازی میگذرد و در این مدت، اعتراض کاربران کنسولهای نسل هشتمی بهقدری بالا گرفت که در نهایت، هر دو شرکت سونی و مایکروسافت این امکان را فراهم کردهاند تا کاربران ناراضی بازی را پس دهند و پول خود را بهطور کامل دریافت کنند. شرکت CD Projekt به واسطهی چند بار تاخیر در انتشار بازی و حواشی مختلف در چند ماه اخیر، یک میلیارد دلار از ارزش خود را از دست داد و در حال حاضر علاوه بر مشکلات فنی، با اعتراض بسیار مخاطبان و رسانهها روبروست. بهخصوص که در این مدت گزارشهایی منتشر شده بود که نشان میداد اعضای سازنده در یک سال گذشته، تحت فشار زیاد کاری قرار داشتند. به هر حال بازی Cyberpunk 2077 در حال حاضر آن محصول بینقص یا حتی کمنقصی که انتظارش را داشتیم نیست و باید چند ماه دیگر هم منتظر بمانیم.