بررسی بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions
سری بازی های Captain Tsubasa پیشینه ای دارد که اگر بخواهیم به شروع آن برگردیم باید به سال های دهه 70 نگاهی بیاندازیم، آنهم با شروع پخش انیمیشن فوتبالیست ها در ایران (البته گمان میکنم بعد از آن هم شاهد پخش دوباره و دوباره ی این انیمیشن در شبکه های مختلف تلوزیون بودیم و حالا احتمالا در ایران کسی نیست که بتواند بگوید آن را ندیده!). گرچه بازی ای که از روی این انیمیشن ساخته شد طرفداران زیادی بدست آورد، ولی تا امسال بخاطر ارائه نشدن نسخه های مخصوص کشورهای آمریکای شمالی – احتمالا بخاطر ناشناخته بودن این ورزش در آمریکای شمالی – خبری از سوباسایی که انگلیسی حرف بزند هم نبود، البته هنوز هم نیست و فقط برای این بازی زیرنویس انگلیسی فراهم شده. در ادامه با بررسی بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions توسط آرسان گیم همراه باشید، بازی ای با سابقه که قدمتش به سالهای 1980 میلادی برمیگردد و حالا با زیرنویس انگلیسی به خانه های ما برگشته…که البته به نظرم رویکرد خیلی جالبی هم هست.
در همین ابتدای برررسی بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions بگذارید بگویم که این بازی درباره ی گروهی نوجوان ژاپنی است که فوتبال بازی میکنند. سوباسا، که اسمش روی عنوان اصلی بازی هم هست، یک بازیکن نوک حمله است. داستان بازی درباره ی موفقیت ها و تلاش های او در دوره ی دبیرستان و وقتی است که شروع به فوتبال بازی کردن میکند، این داستان در واقع داستان تبدیل شدن او از یک بازیکن خوب به یک بازیکن شکست ناپذیر است. البته که او در میان مسیرش هم با چندین کاراکتر مختلف برخورد دارد، که یا دوستانش هستند یا رقیب، و تمام این کاراکترها جوری به فوتبال نگاه میکنند که انگار این ورزش مهمترین چیز در جهان است. خلاصه اگر انیمیشن فوتبالیست ها را دیده باشید میدانید درباره ی چی حرف میزنم، گرچه حرف هایم الزاما نقدی بر داستان بازی نیست.
پس از بررسی بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions باید بگویم که این عنوان با اینکه یک بازی فوتبالی است، ولی شبیه بازی های فوتبالی دیگر نیست. این بازی ممکن است شبیه یک بازی فوتبال باشد و مکانیک و تم این ورزش را داشته باشد، ولی بهتر است بگوییم این یک بازی RPG است که سیستم مبارزاتش با چیزی شبیه فوتبال جایگزین شده. مقایسه ی این بازی با Final Fantasy X و بازی Blitzball آن ساده تر است، ولی بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions بازی خیلیی بزرگتری است. اینها را گفتم چون اگر با انتظار اینکه با یک بازی فوتبالی روبرو هستید سراغش بروید، احتمالا از آن متنفر خواهید شد. این یک بازی شبیه سازی انیمه های ورزشی ژاپنی است، و هر ورزشی که در چنین عناوینی نمایش داده شود آنقدر بزرگنمایی شده که به هیچ عنوان نمیتوانید آن را شبیه واقعیت بدانید. داریم درباره ی کاراکترهایی حرف میزنیم که نیم ساعت در هوا راه میروند و توپ را آنقدر محکم شوت میکنند که آتش میگیرد…آنهم در سن بچه ی دبیرستانی!
در بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions باید سعی کنید به رقیبتان گل بزنید، ولی بجز گل های شانسی، تنها راهی که بتوان این کار را انجام داد این است که با شوت های مکرر به دروازه ی حریف، خط روحیه یا Spirit دروازه بان حریف را کم کنید. تقریبا تمام مدت مجبورید از شوت های مخصوص استفاده کنید – و هر کاراکتری هم شوت مخصوص ندارد – با این شوت ها باید آنقدر به دروازه بان حریف “حمله” کنید تا بالاخره یک توپ از او رد شود. انگار که یک بازی RPG را با مقدار زیادی حرکات نمایشی/ورزشی ترکیب کرده باشید.
کنترل توپ کمی عجیب است. هر بازیکنی در زمین یک خط روحیه دارد که به عبارتی نشان دهنده ی مقدار جانش است. این خط سریع پر میشود، ولی برای در رفتن از حملات، استفاده از حرکات مخصوص، یا دریبل زدن سرعتی به آن نیاز دارید. وقتی توپ دستتان باشد انگار دارید سنگ کاغذ قیچی بازی میکنید. اگر دریبل سرعتی بزنید، از بیشتر حملات در خواهید رفت، ولی یک اگر یک مدافع به سمتتان حمله کند شکست خواهید خورد. میتوانید با زدن دکمه ی جاخالی دور بازیکن حریف بچرخید، ولی با این کار ممکن است با یک تکل توپ را از دست بدهید – که این تکل ها جان هر بازیکن را هم خیلی کاهش میدهند – پس شاید بد نباشد اگر از تکل ها فرار کنید.
این سیستم با وجود قابلیت های ویژه و حرکات مخصوص برای هر بازیکن، پیچیده تر هم میشود – که تمام این حرکات از همان خط روحیه استفاده میکنند. اگر بتوانید توپ را از یک سر زمین به سر دیگرش ببرید و موقع شوت نهایی بفهمید که دیگر جانی برایتان باقی نمانده، به هیچ چیز نمیرسید. البته میتوانید این جان را با در رفتن از چند حمله ی پشت سر هم پر کنید. هر کاراکتر هم یک سری Boost یا ارتقاهای ناگهانی دارد، مثلا اگر در نیمه ی اول عقب باشید بعضی از آنها در ابتدای نیمه ی دوم قدرت و جان بیشتری دارند.
تیم ها به چیزی به اسم V-Skill هم دسترسی دارند، که بعد از پر شدن یک خط مخصوص میتوانید از آنها استفاده کنید. وقتی این قابلیت ها را بکار بیاندازید، به تیم شما نیرویی دوباره داده و ضمنا آهنگ قهرمانانه ی تیمتان را هم پخش میکنند. این قابلیت ها برای از بین بردن خط روحیه ی تیم مقابل عالی هستند و به شما اجازه میدهند این کار را به سرعت هم انجام دهید. ولی تیم مقابل هم به این قابلیت ها دسترسی دارد و شما باید از تیمتان در برابر آنها دفاع کنید. یک خط روحیه ی پر میتواند جلوی یک گل صد در صد را بگیرد، پس برای استفاده از این خط – مخصوصا وقتی روحیه ی دروازه بانتان کم است – دقت کنید.
واقعا هیچ جوری دیگری نمیتوانم جمع بندی ام از بررسی بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions را بیان کنم. این یک بازی RPG با تم فوتبالی است که روی یک بازی فوتبال با عناصر RPG اجرا میشود. هدفتان هم استفاده از این امتیازات و قابلیت هاست تا بتوانید حریفتان را شکست دهید. نتیجه ی نهایی بر اساس قوانین واقعی فوتبال مشخص میشود، پس هر تیمی که در پایان زمان مسابقه بیشترین گل را زده باشد برنده خواهد بود، و درباره ی بازی های با نتیجه ی مساوی هم با یک minigame تصمیم گیری میشود. پس شاید بگویید با چنین قوانینی اگر همان اول بازی یک گل بزنم و بقیه ی بازی را تماما دفاعی بازی کنم کاری عاقلانه باشد، ولی باید بگویم که با وجود ذات کارتونی و غیرواقعی بازی چنین استراتژی ای خیلی ریسکی است.
نکته ای که در بررسی بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions به چشمم خورد این است که این عنوان دو حالت دارد، یکی حالت Original Story که کاراکتر خودتان را میسازید و یکی هم حالتی که داستان سری انیمیشن های انیمه ی فوتبالیست ها را دنبال میکند. حالت انیمه برای این در بازی گنجانده شده که به شما مکانیک های مختلف بازی و گیم پلی آن را آموزش بدهد و کارش را هم خیلی عالی انجام میدهد – یک تیم عالی که میتوانید به تک تک بازیکنانش اعتماد کنید و سوباسا که به شدت قدرتمند است در این تیم در اختیارتان خواهند بود. این حالت به شدت دنباله روی انیمه ی فوتبالیست هاست، یعنی بین نیمه ها کلی انیمیشن های مختلف دارید که این انیمیشن ها تعیین میکنند که نیمه ی دوم چطور خواهد بود. شاید یکی از بازیکنانتان مصدوم شود، شاید قدرت تدافعی خیلی زیادی بدست بیاورید، شاید هم یک گل مجانی به حریف بدهید. بعضی اتفاقات همیشه و به طور خودکار رخ میدهند، و برخی دیگر در صورت وجود یک سری شرایط خاص صورت میگیرند.
این ایده از لحاظ تیوری خیلی جالب است، ولی در عمل به شدت خسته کننده میشود. خیلی احمقانه است که بر خلاف تلاش ها و عملکردتان، و فقط بخاطر خط داستانی بازی، یک بازی را ببازید. انیمیشن ها هم جذابند، ولی بعضی از آنها خیلی طولانی هستند و به نظر نمیرسد بتوانید آنها را رد کنید. وقتی برای اولین بار این حالت را بازی میکنید انیمیشن ها اذیتتان نمیکنند، ولی وقتی یکبار بازی را باختید یا برای بار دوم خواستید داستان بازی را تجربه کنید…آن وقت وضع فرق میکند. یک انیمیشن خوب فقط بار اول یا دوم خوب است، و بعد از آن آزار دهنده خواهد شد.آنها آنها را رد کنید
در هر حال، بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions یک بازی سخت نیست ولی میتواند یک بازی اعصاب خرد کن و خسته کننده باشد. مسابقات طولانی هستند، و همیشه هم باید حواستان جمع باشد چون ذات اغراق آمیز بازی به این معنی است که ممکن است مهاجم نوک حمله ی تیم حریف از وسط ناکجا آباد توپش را از خط دفاعی شما رد کرده و با تبدیل کردنش به یک شیر آتشین دروازه بان شما را با توپ به تور دروازه بچسباند. نتیجه ی این ترکیب بازی ای است که خیلی راحت میتواند باعث خستگی بازیکن شود، آنهم بخاطر اینکه به دلیل طولانی بودن مسابقات بازی ها را میبازد. من که از بازی لذت بردم، ولی میتوانم افراد دیگری را به راحتی تصور کنم که با این بازی چنین مشکلاتی خواهند داشت.
حالت Original Story حالتی است که کاراکتر خودتان را میسازید و آن را Level Up و قوی میکنید. یک تیم انتخاب میکنید، به آنها ملحق میشوید و مسابقات را با آن تیم بازی میکنید. هرچه مسابقات بیشتری را بازی کنید، کاراکتر شما هم قویتر میشود، ایجاد روابط دوستانه هم به شما قابلیت های بخصوصی میدهد، و استفاده از آیتم ها خصوصیات کاراکترتان را ارتقا میدهد. این حالت سرگرم کننده تر است و از بعضی جهات دست یافتنی تر از حالت قبلی بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions میباشد. در عین حال، این حالت با این تصور ساخته شده که شما وقتی آن را شروع میکنید، میدانید که بازی چطور انجام میشود و برای همین هم آموزش های خیلی کمتری در آن خواهید دید، پس بهتر است که اول حالت داستان Tsubasa را بازی کنید.
از نظر بصری بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions به خوبی عمل میکند. یک ظاهر سه بُعدی و سایه دار دارد که به خوبی ظاهر انیمه ی فوتبالیست ها را بازسازی میکند. اینمیشن های مختلف بازی هم به خوبی ساخته شده اند، و واقعا دیدن هرج و مرج برخورد تیم ها با این انیمیشن های اغراق آمیز جذاب است. صورت بعضی از کراکترها کمی عجیب است، ولی دلیل آن بیشتر در مشکلات ساخت به نظر میآید تا گرافیک بازی. من در تشخیص بازیکنان از هم در وسط مسابقات مختلف به مشکل میخوردم…مگر اینکه مدل موی آنها خاص میبود، چنین موضوعی میتواند چیدن استراتژی را سخت کند. موسیقی بازی عالی است و واقعا آن حس خطر کردن و رفتن برای گل برتری در لحظه ی آخر را به خوبی بازسازی میکند. تمام صداگذاری ها ژاپنی هستند، که شامل گزارشگر بازی هم میشود – گزارشگری که هیچوقت دهنش را نمیبندد. این را گفتم چون با اینکه صدای گزارشگر زیرنویس انگلیسی دارد، ولی شنیدن بیوقفه ی یک زبان که هیچ چیز از آن سر در نمیآورید – آنهم به شکل داد و فریاد – واقعا زجر آور است.
به نظرم بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions بازی ای است که یا عاشقش میشوید یا از آن متنفر خواهید شد. این بازی یک بازسازی انیمه ی ورزشی ژاپنی فوتبالیست هاست، با تمام اغراق هایش – که البته شاید اینجا بیشتر هم باشد. حالت چند نفره هم دارد، ولی فکر نکنم توجهتان را جلب کند، مگر اینکه معتاد جمع کردن یک تیم بی نقص باشید. با این حال فکر میکنم که طرفداران انیمه ی فوتبالیست ها که در ایران هم کم نیستند از آن لذت ببرند، و تازه واردانی که نمیدانند سوباسا کیست احتمالا با این بازی به او علاقمند خواهند شد.
شما می توانید در صورت تمایل از فروشگاه آرسان گیم، سی دی کی بازی Captain Tsubasa: Rise of New Champions را خریداری کنید.
منبع : آرسان گیم