Nvidia DLSS چیست
عنصر اصلی جذاب برای تمام بازیکنانی که PC را برای سیستم گیمینگ خود انتخاب میکنند چیزی بجز قابلیت شخصی سازی و تنظیم نیست. این نوع سیستم ها به شما اجازه میدهند که تنظیمات بازی را بر اساس قدرت سخت افزاری که در اختیار دارید تغییر دهید تا بتوانید به توازنی بین نهایت گرافیکی که میتوانید از سیستمتان بگیرید و در عین حال نرخ فریم مناسب را هم از دست ندهید، برسید. حالا با آمدن فن آوری های جدید دسترسی ما، یعنی بازیکنان پلتفرم PC، به چیزهای بیشتری باز شده. در این مقاله میخواهیم درباره ی اینکه Nvidia DLSS چیست صحبت کنیم و ببینیم DLSS، که به معنی Deep Learning Super Sampling است، چطور به شما کمک میکند تا با بالا بردن نرخ فریمتان کیفیت گرافیکی را هم از دست ندهید.
طرز کار DLSS اینطور است که بازی را در گرافیک پایین تری رندر میکند تا فشاری که روی GPU است را کاهش دهد و بعد با استفاده از هوش مصنوعی کیفیت تصاویر را به اندازه ای که تعیین کرده اید برمیگرداند. این قابلیت فقط دو مشکل دارد: اول اینکه تمام بازی ها از آن پشتیبانی نمیکنند و دوم اینکه برخلاف تکنولوژی جدید AMD به اسم FidelityFX Super Resolution یا FSR به صورت مخفف و اشکال دیگر فناوری Anti-Aliasing، DLSS یک قابلیت سخت افزاری است که برای استفاده از آن باید به یک کارت گرافیک RTX مجهز باشید.
با اینکه فناوری Nvidia Reflex مقدار زیادی در بازی های رقابتی FPS یا اول شخص کمکتان میکند، اما این DLSS است که باید آن را نوآورانه ترین قابلیتی که Nvidia در چند سال اخیر ارائه کرده دانست. این فن آوری در اصل برای این ساخته شده که با کم کردن سختی انجام Ray Tracing، آن را برای عموم قابل دسترس تر کند؛ اما بعد از اینکه نسخه ی جدیدش به نام DLSS 2.0 را دریافت کرد، حالا به شکل فناوری ای مستقل شناخته میشود.
در سپتامبر 2020، نسخه ی DLSS 2.1 ارائه شد، اما مردم ممکن است هنوز هم آن را به اسم DLSS 2.0 بشناسند. دلیلش این است که نسخه ی دوم بزرگ ترین تغییرات را با خود به همراه آورد، مشکلات هوش مصنوعی را که باعث افت کیفیت تصویر میشد برطرف کرد، محدودیت هایی را از سر راه این تکنولوژی برداشت و سه حالت قابل انتخاب را با خود به همراه آورد، اما نسخه ی 2.1 بیشتر شبیه یک بروزرسانی کوچکتر است که یک حالت چهارم را به این سه حالت اضافه میکند.
بهترین حالت Nvidia DLSS چیست؟
در حال حاضر چهار حالت برای DLSS وجود دارد: Quality، Balanced، Performance و Ultra Performance. تمام این حالت ها همان کاری را میکنند که از اسمشان مشخص است و در حالی که برخی از آنها روی کیفیت تصویر تاکید دارند، بقیه بیشتر ساخته شده اند تا نرخ فریم را بالا ببرند. اگر از منظر علمی به آنها نگاه کنیم، این نام ها به نسبت تصویر رندر شده با نسخه ی با کیفیت ترشان اشاره دارند.
حالت Quality فن آوری Nvidia DLSS
کمی مقدار نرخ فریم را بالا میبرد و کمترین تاثیر را روی کیفیت تصویر دارد.
با توجه به اینکه رزلوشن تصاویر تولید شده توسط این حالت نسبت به بقیه ی حالت های DLSS نزدیک ترین است، این حالت باعث میشود که بیشترین فشار به GPU آمده و کمترین بهبود عملکرد را شاهد باشیم، اما در عین حال کمترین تاثیر منفی روی کیفیت کلی هم را هم دارد.
توصیه میکنم این حالت را در صورتی استفاده کنید که بهترین کامپیوتر برای بازی را در اختیار دارید و فقط میخواهید کمی نرخ فریم را بالا ببرید و در عین حال کیفیت تصویر را هم از دست ندهید – مخصوصا اگر از یک مانیتور خوب گیمینگ با کیفیت 4K استفاده میکنید. همچنین اگر بقیه ی حالت ها به نظرتان کدر میآیند، استفاده از این حالت شاید بهترین راه برای بدست آوردن تصویری واضح باشد.
حالت Balanced فن آوری Nvidia DLSS
تا مقداری نرخ فریم را بالا میبرد و تاثیر منفی متناسبی هم روی کیفیت تصویر دارد.
میتوانید حالت Balanced به شکل سطح سختی Normal بازی ها هم نگاه کنید. این حالت به اندازه ی Quality روی سخت افزار فشار نمیآورد، اما به اندازه ی حالت Performance هم کیفیت را فدای عملکرد نمیکند.
حالت Balanced تقریبا برای همه مناسب است چون سعی میکند تا حد ممکن به نرخ فریم مناسبی که انتخاب کرده اید نزدیک بماند. البته بازیکنانی که از رزلوشن 4K استفاده میکنند بیشترین سود را از آن خواهند برد، چون در حالت کلی DLSS وقتی بهتر کار میکند که پیکسل های بیشتری در حال کار باشند.
حالت Performance فن آوری Nvidia DLSS
بیشترین افزایش نرخ فریم در مقابل احتمال زیاد افت کیفیت تصویر
Nvidia معمولا وقتی از حالت Performance استفاده میکند که بخواهد نشان دهد یک بازی با DLSS فعال میتواند به چه عدد نرخ فریمی برسد. این حالت تاثیر بیشتری از حالت های Balanced و Quality دارد، یعنی نرخ فریم بیشتری برایتان به همراه دارد، ولی ممکن است به کیفیت تصاویر هم صدمه بزند، تا جایی که ممکن است باعث تخریب آنها شود.
حالت Performance برای افرادی که از رزلوشن 1440 برای بازی استفاده میکنند مناسب است، اما اگر از سیستمی قدیمی استفاده میکنید و میخواهید عملکرد بهتری از آن بگیرید هم این حالت مناسب خواهد بود.
حالت Ultra Performance فن آوری Nvidia DLSS
بیشترین نرخ فریم ممکن، البته اگر تصاویر تار برایتان مهم نباشند.
این حالت که کمی دیرتر از بقیه به DLSS اضافه شده، کم رزلوشن ترین حالت ممکن نسبت به تصویر اصلی را در اختیارتان میگذارد. در نتیجه، شما بالاترین نرخ فریم را در اختیار دارید، اما این نرخ فریم بالا به قیمت کم شدن کیفیت تصویر تمام میشود.
این حالت بیشتر برای بازیکنانی که از تصاویر 8K استفاده میکنند ساخته شده – سخت افزار دیگری نیست که بتواند چنین مقدار پیکسلی تولید کند – اما این حالت برای افرادی که دوست دارند نرخ فریم بالاتری را روی حالت 4K، با رندر کردن رزلوشن 720 به جای 1080، داشته باشند هم مناسب است.
عملکرد DLSS واقعا چقدر خوب است؟
عملکردی که DLSS در اختیارتان میگذارد بسته به سخت افزارتان، بازی ای که در حال انجامش هستید و همچنین اینکه در حال استفاده از Ray Tracing هستید یا نه، متغیر است؛ همین هم باعث میشود که نتوان عدد دقیق را در رابطه با افزایش عملکرد در اختیار داشت. همچنین، به خاطر اینکه این فناوری از هوش مصنوعی و Deep Learning برای یادگیری استفاده میکند، در طول زمان به نتایج بهتری خواهد رسید، یعنی احتمالا در آینده ی نه چندان دور شاهد افزایش اعداد فعلی خواهیم بود.
طرز کار Nvidia DLSS چیست؟
ممکن است واژه ی Upscaling را قبلا در مقاله هایی که سعی در توضیح اینکه فن آوری Nvidia DLSS چیست داشته اند خوانده یا شنیده باشید. این واژه، که به معنی افزایش مصنوعی کیفیت استفاده میشود، به نوعی جادوی DLSS را در یک کلمه خلاصه کرده، اما واقعیت ماجرا کمی پیچیده تر از این حرف هاست.
برای اینکه ببینیم Nvidia DLSS چیست و چطور کار میکند باید به ریشه اش برگردیم. تمام ماجرا با سوپر کامپیوتر NGX شروع شد، جایی که Nvidia هوش مصنوعی اش را پرورش و آموزش میدهد. این سیستم هزاران تصویر را به سیستم عصبی هوش مصنوعی میخوراند و به آن اجازه میدهد تا نسخه های دست کاری شده ی آنها – که به گفته ی آنها تا 64 برابر نمونه برداری و Anti-Aliased شده اند – را با نسخه ی اصلی و دست کاری نشده مقایسه کند. این به هوش مصنوعی اجازه میدهد که دو تصویر را باهم مقایسه کرده و راهی برای تبدیل تصویر دستکاری شده به تصویر اصلی پیدا کند.
DLSS بین بازی های مختلف فرق میکند – حتی بین GPU های مختلف هم فرق میکند – اما Nvidia ادعا میکند که این فن آوری ” از مشکلاتی که به همراه TAA پیش میآیند پرهیز میکند، مشکلاتی نظیر تار شدن کلی صفحه نمایش، تار شدن حرکات، محو شدن تصاویر و مشکل نمایش اجسام شفاف.” این تا حدودی به خاطر تکنیک های بازخورد داخلی DLSS است که از توابع حرکتی برای محاسبه ی حرکات اجسام داخل صفحه نمایش استفاده میکند.
حالا که میدانید طرز کار Nvidia DLSS چیست، باید بدانید که اولین نسل DLSS نیاز داشت که هوش مصنوعی برای تک تک بازی ها آموزش داده شود. اما DLSS 2.0 از یک روش کلی استفاده میکند که باعث میشود راه حل ها بین تمام بازی هایی که قابلیت استفاده از آنها را دارند به صورت اتوماتیک توسط درایورهای Game Ready کمپانی Nvidia پخش شود. بعد از آن، کارت گرافیک های RTX با استفاده از Tensor Core هایشان این بهبود ها را به دنیای واقعی میآورند.
کارت گرافیک هایی که از DLSS پشتیبانی میکنند
کارت گرافیک های سری های 2000 و 3000 کمپانی Nvidia که از Tensor Cores استفاده میکنند، دسترسی شما به DLSS را به همراه خواهند داشت. برای اینکه بفهمید کارت گرافیکی این قابلیت را دارد یا نه، کافیست ببینید در اسمش سه حرف RTX وجود دارد یا نه. متاسفانه DLSS روی کارت گرافیک های AMD بخاطر نیازهای سخت افزاری خاصش، وجود ندارد. اما اگر از یک کارت گرافیک Radeon استفاده میکنید هم نگران نباشید چون فناوری FSR کمپانی FSR هم به نظر یکی از بهترین راه های جایگزین DLSS است – ضمن اینکه FSR یک فن آوری Open Source هم هست.
لیست کارت گرافیک هایی که از DLSS پشتیبانی میکنند:
- GeForce RTX 2060
- GeForce RTX 2060 Super
- GeForce RTX 2070
- GeForce RTX 2070 Super
- GeForce RTX 2080
- GeForce RTX 2080 Super
- GeForce RTX 2080 Ti
- Nvidia Titan RTX
- GeForce RTX 3060
- GeForce RTX 3060 Ti
- GeForce RTX 3070
- GeForce RTX 3070 Ti
- GeForce RTX 3080
- GeForce RTX 3080 Ti
- GeForce RTX 3090
البته تمام کارت گرافیک های Nvidia عملکرد مشابهی را ارائه نمیدهند. کارت گرافیک های سری 3000 معمولا عملکرد بهتری از سری 2000 دارند که آنهم به این دلیل است که در این کارت ها از Tensor Core های نسل دوم استفاده شده که باعث ایجاد عملکرد بهتری میشوند.
بازی هایی که از DLSS پشتیبانی میکنند
حالا که میدانید Nvidia DLSS چیست، باید بدانید که این توسعه دهندگان هستند که باید DLSS را در محصولشان لحاظ کنند. این یعنی همه ی بازی ها از این قابلیت پشتیبانی نمیکنند، اما Nvidia تمام تلاشش را کرده که این پروسه را تا جای ممکن ساده کند.
در حال حاضر سه راه برای لحاظ کردن DLSS در بازی ها توسط توسعه دهندگان وجود دارد، شامل لحاظ کردنش از داخل Unity، دانلود کردن پلاگین Unreal Engine، یا استفاده از SDK جدید. پشتیبانی از DLSS هر روز در حال افزایش است و بازی های تازه هر ماه در حال دریافت بروزرسانی استفاده از آن هستند – در واقع تعداد بازی هایی که از آن پشتیبانی میکنند با توجه به در دسترس بودن بیشترش، در حال افزایش خواهد بود؛ حداقل من اینطور فکر میکنم.
با وجود اضافه شدن 28 بازی جدید در سپتامبر 2021 به لیست بازی هایی که از این قابلیت پشتیبانی میکنند، فن آوری Nvidia DLSS حالا در بیش از 100 بازی دیده میشود. اینهم لیست بزرگ ترین بازی هایی که از آن استفاده میکنند:
- Alan Wake Remastered
- Amid Evil
- Anthem
- Aron’s Adventure
- Back 4 Blood
- Baldur’s Gate 3
- Battlefield V
- Battlefield 2042
- Bright Memory
- Call of Duty: Black Ops Cold War
- Call of Duty: Modern Warfare
- Call of Duty: Warzone
- Chernobylite
- Chivalry 2
- Control
- CRSED: F.O.A.D. (Formerly Cuisine Royale)
- Crysis Remastered
- Crysis 2 Remastered
- Crysis 3 Remastered
- Cyberpunk 2077
- Death Stranding
- Deliver Us the Moon
- Doom Eternal
- Dota 2
- Dying: 1983
- Edge of Eternity
- Enlisted
- Escape From Naraka
- Everspace 2
- Far Cry 6
- F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch
- F1 2020
- F1 2021
- Final Fantasy XV
- Fortnite
- Ghostrunner
- Gu Jian Qi Tan Online
- Icarus
- Industria
- Into the Radius VR
- Iron Conflict
- Justice
- LEGO Builder’s Journey
- Marvel’s Avengers
- MechWarrior 5: Mercenaries
- Metro Exodus
- Metro Exodus PC Enhanced Edition
- Minecraft With RTX For Windows 10
- Monster Hunter: World
- Moonlight Blade
- Mortal Shell
- Mount & Blade II: Bannerlord
- Necromunda: Hired Gun
- Nine to Five
- Naraka: Bladepoint
- No Man’s Sky
- Nioh 2 – The Complete Edition
- Outriders
- Pumpkin Jack
- Rainbow Six Siege
- Ready or Not
- Red Dead Redemption 2
- Redout: Space Assault
- Rise of the Tomb Raider
- Rust
- Scavengers
- Shadow of the Tomb Raider
- Sword and Fairy 7
- Swords of Legends Online
- System Shock
- The Ascent
- The Fabled Woods
- The Medium
- The Persistence
- War Thunder
- Watch Dogs: Legion
- Wolfenstein: Youngblood
- Wrench
- Xuan-Yuan Sword VII
با توجه به سرمایه گذاری Nvidia روی چیپست های معماری ARM و شایعاتی که درباره ی Nintendo Switch Pro و استفاده اش از یک SoC جدید میشنویم، ممکن است به همین زودی ها شاهد ارائه ی DLSS در خارج از بازی های پلتفرم PC هم باشیم. البته در حال حاضر Nintendo به Tegra در Switch OLED پایبند است، یعنی DLSS در حال حاضر تنها روی کامپیوترهایی که کارت گرافیک RTX دارند در دسترس خواهد بود.
منبع: آرسان گیم.