ارتباط NFT با بازی ها
در این قسمت از وبلاگ آرسان گیم، میخواهیم نگاهی به رخدادهای برتر NFT در بازی های کامپیوتری انداخته و ببینیم ناشرهای بزرگ این صنعت عظیم برای این بخش جدید بازی های کامپیوتری چه نقشی دارند. همچنین نگاهی به تاثیر بازی های NFT و تاثیر این تکنولوژی روی بازی های دیگر خواهیم داشت. در نهایت هم قصد داریم ببینیم بازی های حال حاضر بازار چطور میتوانند NFT ها را وارد پلتفرم خودشان بکنند. در ادامه با بررسی ارتباط NFT با بازیها، با ما باشید.
مطمئنم که یکروز دوباره آرامش درونم را پیدا میکنم، آنهم دقیقا روزی است که توانسته باشم یک هفته را بدون اینکه اسمی از NFT ها شنیده باشم طی کنم. در حال حاضر خیلی سخت است که بتوانید در یک روز این کلمه را نشنوید. هر روز یک کمپانی جدید در بازار NFT سرمایه گذاری میکند و قرار است Avatar ها جدید خودش را به بازار بدهد، یا یک بازی ساز بزرگ نظر مثبت خودش را درباره ی NFT و متاورس میگوید، شاید هم یک استارت آپ پیدا شد و عکس از یک سالاد را در توییتر پست کرد و از نقشه ای که برای تغییر بزرگ هنری جهان با استفاده از NFT دارد برایتان گفت.
اما با اینکه کلمه ی NFT شاید پر تکرارترین کلمه ی این روزهای صنعت کامپیوتر است، آنقدرها کار بزرگی دراین زمینه انجام نشده – حداقل وقتی از منظر بازی و بازی سازی به این مقوله نگاه کنیم. Discord که با توجه به مخالفت گسترده ی کاربرانش، نقشه ی راه اندازی NFT اش را عقب انداخت. اولین NFT های Ubisoft بیشتر شبیه به مزه مزه کردن بازار با کم طرفدارترین بازی این شرکت بود. Konami هم که در خوشبینانه ترین حالت ممکن فقط چندتا GIF فروخته.
وقتی هم که به بازی های ساخته شده حول NFT نگاه میکنیم – بازی هایی که در حال حاضر آماده ی بازی کردن هستند – دلیل بیشتری برای مشکوک بودن به این بازار پیدا میکنیم. اگر این آینده ی بازی های کامپیوتری است، به نظر میرسد که قرار است بجای بازی کردن بیشتر وقتمان را صرف فروختن چیزی به هم بکنیم.
خب، NFT دقیقا چی بود؟
NFT مخفف non-Fungible Token، یا توکن های غیر مثلی است. در کل این ها کالاهای دیجیتالی هستند که از هرکدامشان دقیقا فقط یکی در دنیا وجود دارد. پول یک ابزار مالی غیر مثلی نیست، یعنی هر پولی یک معادل جایگزین با ارزش دقیقا یکسان دارد – به عنوان مثال شما میتوانید یک ده هزار تومانی را با هر ده هزار تومانی دیگری عوض کنید و این کار به ارزش دارایی شما ضرری نمیزند، البته به شرطی که ده هزار تومانی سالمی دریافت کنید.
تمام برگ برنده ی NFT این است که هر NFT یک کالای دیجیتال یکتا باشد. یک توکن، همانطور که توسط فروشگاه NFT ای به نام OpenSea که احتمالا اسمش را شنیده اید تعریف شده “یک مجوز دیجیتال ذخیره شده روی پایگاه داده ای قابل تایید توسط عموم است” که نام این پایگاه داده را هم Blockchain میگذارند. اطلاعاتی که روی آن مجوز دیجیتال یا به اصطلاح “قرارداد هوشمند” ذخیره شده هم همان چیزی است که باعث یکتا بودن هر NFT میشود.
در واقعیت، تفاوت بین قرارداد یک NFT (همان اطلاعاتی از شبکه ی Blockchain که میگوید “شما صاحب این کالای دیجیتال هستید”) و خود آن کالا (که این روزها معمولا تصویر یک میمون است) کمی نامفهوم است. اگر میبینید که مردم دارند درباره ی اینکه NFT ها معمولا عکس هایی هستند که میتوانید روی آنها راست کلیک کنید هم دلیلش همین است – شما ممکن است صاحب یک NFT باشید که به معنای تصای اش یک اثر دیجیتال یکتا است، اما هر کسی میتواند روی این کالای دیجیتال راست کلیک کرده و یک کپی از آن را ذخیره کند.
مخالفان NFT میگویند که این کالاها برای محیط زیست مضر هستند چون تراکنش های Blockchain اکثرا با مکانیزم Proof of Work انجام میشوند – کاری که به استخراج رمز ارز برمیگردد، اگر بخواهم توضیحش بدهم مانند این است که کامپیوترهایی از سراسر جهان مسائل ریاضیاتی ای را برای تایید تراکنشی حل کنند. این فرایند انرژی زیادی مصرف میکند.
اتریوم، رمز ارز اصلی ای که اکثر NFT ها روی آن قرار دارند، قرار است به زودی به سیستم Proof of Stake تغییر کند تا جلوی این مصرف بی رویه ی انرژی تا مقداری گرفته شود، اما این اتفاق هنوز رخ نداده.
اما آن مسئله ای که درباره ی حق تملک یک NFT و عکسی که هرکسی میتواند از رویش یک کپی داشته باشد گفتیم، کمی در مورد بازی های کامپیوتری متفاوت است. فرقش هم این است که NFT های بازی های کامپیوتری میتوانند پوسته های درون بازی یکتایی باشند که شما میتوانید مالکشان باشید و شاید حتی ممکن باشد که بتوانید آنها را به بازیکن های دیگر فروخته یا بین بازی های مختلف جا به جا کنید.
اما این دقیقا یعنی چی؟
بازی NFT و NFT های بازی
تفاوت اصلی بین یک NFT و محتوای دیجیتالی که سال هاست داریم آن را میخری، همان Blockchain است.
وقتی شما امروزه یک Skin را بازی ای میخرید، مدارک تملک شما در حساب کاربریتان دخیره میشود: این مدارک ممکن است فقط مختص به آن بازی باشند یا برای بازی های بیشتری هم اعمال شوند، مانند حساب کاربری های Ubisoft Games. سازنده ی بازی درباره ی اینکه آن بسته چطور کار میکند کاملا مختار است، اینکه چطور تملک شما را اثبات میکند، سروری که شما آن را ازآ« سرور دانلود میکنید و طوری که آن آیتم یا محتوا در بازی کار میکند همگی چیزهایی هستند که کمپانی سازنده درباره شان تصمیم میگیرد.
یادتان هم باشد که طوری که یک پوسته یا حتی معجون در یک بازی نمایش داده شده و کار میکند با طوری که همان آیتم در بازی دیگری نمایش داده شده و کار میکند کاملا متفاوت است و این کاملا به شکل برنامه نویسی شدن آنها برمیگردد.
NFT ها یک عنصر خارجی دیگر را به این معادله اضافه میکنند. فرض کنید که بجای اینکه حساب Ubisoft شما به بازی Rainbow Six بگوید که شما صاحب یک پوسته ی Hibana هستید، بازی این را با چک کردن یک Blockchain خارجی بفهمد. اگر شما دلتان بخواهد میتوانید آن NFT را – یا بهتر بگویم، مدرک تملکی که میگوید شما صاحب آن پوسته هستید را – به هرکسی که دلتان خواست منتقل کنید و بازی هم میتواند با چک کردن Blockchain بگوید که حالا چه کسی صاحبش است و این وسط کسی قادر به تغییر چیزی نیست.
تفاوت دیگر بازی NFT این است که میگویند Play to Earn. یعنی شما با بازی کردن این عناوین NFT بدست میآورید که این NFT ها را میتوانید با فروش به بازیکنان دیگر به رمز ارز دیگری تبدیل کنید، رمز ارزی که در دنیای واقعی قابل تبدیل به پول حقیقی باشد، البته با فرض اینکه بازیکنی هست که تمایل به خرید NFT شما داشته باشد.
این ایده هم مطرح شده که با تایید تملک این NFT ها میتوان سیستمی داشت که انتقال این NFT ها را بین بازی های مختلف ممکن کند. اما یکی از سازنده های بازی های MMO گفته که برگ برنده های بازی NFT چیزی جز خیالات نیست و اگر قرار به اعمال چنین تغییراتی باشد، انجامش بدون استفاده از NFT ها خیلی به صرفه تر است تا با استفاده از آنها. اگر باور نمیکنید کافیست سری به توییتر Damion Schubert بزنید.
همچنین میتوانید مطلبی که توسعه دهنده ی کمپانی Indie گفته را بخوانید تا ببینید منتقل کردن چیزی به سادگی یک تاس – بله یک تاس 6 وجهی – بین دو بازی مختلف چقدر سخت است.
خب تا به اینجای کار به نظر میرسد تنها دلیل استفاده از NFT در بازی ها این است که بازیکنانی که به ایده ی NFT علاقه دارند را به بازی ای جلب کنند و این ربطی به ساختار بهتری که NFT ها بتوانند برای بازی ها بسازند هم ندارد. اما بیایید نگاهی به کارهایی که توسعه دهندگان قصد دارند با استفاده از NFT ها انجام دهند بیاندازیم.
بازی NFT هایی که الان میتوانید انجام دهید
صحنه ی بازی های رمزارزی یا NFT در حال حاضر در حال انفجار است و احتمالا تعجب نمیکنید که کلمه ی Metaverse در هر گوشه ای و برای هر چیزی استفاده میشود. بیشتر ایت بازی ها با وعده ی فروش تکه ای از آینده به شما پا به عرصه گذاشته اند، گرچه که تا آنجا که میدانم آینده ای که از آن حرف میزنند از بدترین نسخه ی Second Life circa 2006 هم بدتر است.
حتی بهترین بازی های NFT که موفق ترین هایشان هم هستند، چیزی بیشتر از کپی ناخوانایی از بازی های بهتر نیستند. ظاهر آنها شبیه به بازی هایی است که شما احتمالا از بازی کردنشان لذت خواهید برد، اما وقتی از کمی نزدیک تر به آنها نگاه میکنید متوجه میشوید که کمتر چیزی در آنها پیدا میشود که بر پایه ی فروش رمزارز به شما نباشد – و این هم در صورتی است که شما ابتدای کار در رمزارز آن بازی سرمایه گذاری کنید.
بیخود نیست که اگر اسم هرکدام از این بازی ها را در Youtube سرچ کنید با ویدئوهایی که تمامشان درباره ی میزان درآمد ممکن شما از هرکدام این بازی ها است مئاجه خواهید شد. برای همین هم از نظر استفاده از کلمه ی Play در Play to earn کمی زیاد هروی و استفاده ی بیجا از این کلمه است.
در هر حال، بر مبنای گزارش DappRadar که بروزترین بازی های بلاک چینی را بررسی میکند، بازی های زیر برخی از بزرگ ترین عناوین این عرصه را شکل میدهند.
DeFi Kingdoms: بازی DeFi Kingdoms بیشتر شبیه به یک بازی Stardew Valley است یا یک بازی RPG قدیمی، ام ااینجا خبری از داستان با مبارزات نیست – در حقیقت این بازی چیزی جز یک Skin برای بقیه ی راه های سرمایه گذاری در رمزارز نیست. به نظر میرسد که قهرمان های بازی NFT باشند، اما در حال حاضر معلوم نیست که آیا میتوانید با آنها کاری بکنید یا خیر – منظورم خرید یا فروش آنهاست. اینطور که به نظر میرسد، این بازی هنوز در مراحل توسعه قرار دارد.
Splinterlands: یک بازی مبارزه ای خودکار – یعنی شما شخصیتتان را کنترل نمیکنید و فقط با وارد شدن در بازی و ارتقای شخصیت، او را به مبارزه میفرستید. برنده شدن در این مبارزات باعث میشود که بازی واحد پولی ای به نام Dark Energy Crystal بدهد. همچنین شما میتوانید کارت هایی را اجاره داده یا معامله کنید، البته برای موفقیت در این بازی باید شخصیتتان را ارتقا دهید و تنها راه ارتقای او هم همین کارت ها هستند.
Bomb Crypto: با خرید سکه ای به نام BCoin میتوانید یک بازی کپی برداری شده از روی Bomberman – اما افتضاح – را “بازی” کنید. این بازی فقط شبیه به Bomberman است، اما کلمه ی بازی را در ” ” گذاشتم چون این بازی بیشتر شبیه به یک بازی سبک Idler است – بازی هایی که بازیکن در آن هیچ نقشی ندارد و اتفاقات به اختیار او نیست. شما روی یک دکمه کلیک کرده و با این کار قهرمان هایتان در نقشه ای شبیه به نقشه ی Bomberman حرکت کرده و همه جا را منفجر میکنند، شما هم میتوانید صفحه را Minimize کنید.
دوباره میگویم، قهرمان های این بازی NFT هستند، برای همین باید آنها را از فروشگاه بازی خریداری کنید. همچنین یک حالت داستانی هم در این بازی هست که اگر به اندازه ی کافی در آن پول خرج کنید اجازه خواهید داشت واردش شوید و این حالت قابل بازی کردن است، اما در حال حاضر چیزی حدود پنجاه نسخه ی مختلف از Bomberman وجود دارد که ظاهرشان به مراتب بهتر از این بازی است.
Axie Infinity: یک بازی پرورش هیولا که هیولاهایی که در آن پرورش داده و به مبارزه میفرستید، NFT هستند. تمام این هیولاها که نامشان Axies است نسخه های مختلفی از یک موجود هستند و این دقیقا بر خلاف چیزی است که در بازی ای مانند Pokemon دیده بودیم. اینجا یک سیستم مبارزه ای واقعی داریم و میتوانید بر مقابل بازیکنان دیگر هم بازی کنید، اما کارت ها و هیولاها را باید با ارز خودشان تهیه کرد که صد البته آنها هم رمزارز خاص خودشان را دارند. حتی میتوانید تکه زمین های دیجیتالی را در بازی بخرید که البته هنوز در بازی اعمال نشده اند.
سخت است که جنبه ی جذابی در یکی از این بازی ها دید، بجر یک ارز دیجیتال که ممکن است روزی با جهشی ناگهانی رشد کرده و ارزشش چندین برابر شود، البته این فقط یک احتمال است و به همان میزان احتمال شکست هم برای این رمز ارزها وجود دارد. تازه بعد از این ها به منطقه ی پر از تله ی شیادان میرسیم، مانند توکن دروغین Squid Game و این سرقت واضح از روی بازی Outerverse که متعلق به کمپانی Indie بوده.
از بازی های درجه بالا چه خبر؟
اگر NFT ها چشمتان را نگرفته اند، این احتمالا تمام چیزی است که به آن اهمیت میدهید: کمپانی های بزرگ ممکن است در بازی های آینده ی خودشان از NFT استفاده کنند یا نه؟ آیا چند سال آینده قرار است تبدیل به کابوسی از معرفی NFT پشت NFT توسط کمپانی های بازی سازی باشد یا نه؟
خب حقیقتش را بخواهید باید بگویم که خیلی از کمپانی های بزرگ گفته اند که NFT ها توجهشان را جلب کرده اند و برای آنها NFT هیجان آور است، اما حتی یکی از آنها هم اسم از بازی ای به میان نیاورده که قرار باشد در آن از NFT استفاده کند.
Ubisoft تنها کمپانی بازی سازی ای است که NFT ها را تا به حال تجربه کرده. این کمپانی پلتفرم NFT خود به نام Quartz را در سال پیش راه اندازی کرد و چند آیتم NFT هم برای Ghost Recon: Breakpoint روی آن قرار داد. در حال حاضر هیچ بازی دیگری از Ubisoft به این پلتفرم Quartz متصل نیست و خود کمپانی هم هیچ حرفی از بازی هایی که ممکن است در آینده به این پلتفرم متصل شوند به میان نیاورده.
پس تا به اینجای کار تنها بازی هایی که شامل NFT میشوند، همان بازی هایی هستند که نام بردیم – مانند Axie Infinity. بازی هایی که همه چیزشان حول NFT میچرخد.
نظر ناشران درباره ی بازی NFT
ممکن است Ubisoft تنها کمپانی بزرگی باشد که تا به حال NFT را در بازی هایش قرار داده، اما بیشتر این کمپانی ها حداقل از NFT حرفی زده اند. این جملات در اکثر مواقع حرف مهمی در خود ندارند و بجایش تنها چیزهایی مانند “پتانسیل بالا” یا “آینده ی بازی کامپیوتری” را در خود جای داده اند. اما حداقل باعث میشوند که نگاه این کمپانی ها به بازار NFT را بهتر درک کنیم.
ناشران مهمی که وارد بازار NFT شده اند:
- Ubisoft: مدیر عامل این کمپانی، Yves Guillemot بازار NFT را یک انقلاب خوانده و گفته این سیستم باعث میشود بازیکنان بیشتری جذب بازی های Play to Earn شده و بازیکن های بیشتری بتوانند محتوا بدست آورده و مالک محتوا شوند. او باور دارد که این سیستم به زودی در بازی های کامپیوتری رشد زیادی خواهد داشت. همانطور که گفتم Ubisoft همین الان هم NFT های بازی Ghost Recon: Breakpoint را در پلتفرم NFT خودش قرار داده، که البته هیچوقت نظر کسی را جلب نکرد.
- EA: هنوز هیچ حرکت واضحی انجام نداده، اما میدر عامل این کمپانی، Andrew Wilson گفته: “فکر میکنم با توجه به محتوای بازی هایی که ما میسازیم و سرویس هایی که ارائه میدهیم، کالاهای دیجیتال میتوانند نقش بزرگی در آینده ی ما داشته باشند. هنوز برای گفتن زود است، اما فکر میکنم ما در شرایط خیلی خوبی هستیم و باید به این موضوع با دیدی خلاقانه تر برای آینده نگاه کنیم.”
- Sony: بازوی بازی سازی Sony هنوز هیچ حرفی درباره ی بازی NFT یا NFT به صورت کلی نزده، اما Sony Pictures که یک صنعت به کل متفاوت از PlayStation است، چندین NFT اسپایدر من را ساخته است.
- Capcom: تیم مدیریت Capcom هم هنوز هیچ حرفی از NFT ها به میان نیاورده، اما آنها در سال 2021 حق مالکیت NFT های بازی Street Fighter را برای خود ثبت کرده اند.
- Konami: همین الان هم مشغول فروش NFT است.
ناشرانی که باید به حرکاتشان توجه کرد:
- Take-Two: مدیر عامل این کمپانی، Strauss Zelnick عاشق کالاهای دیجیتال است. آن هم به معنای واقعی. اما این کالاها اجبارا NFT نیستند. “مالکیت یک Blockchain تمام چیزی است که یک NFT در آن خلاصه میشود. برای همین NFT ها یک راه برای یک چیز یکتا هستند ولی نه تنها راه. پس من به این بازار و پیشرفتش معتقدم، اما چیزی که به آن اعتقادی ندارم این است که یک کالا به صرف NFT یا دیجیتال بودن، به طور ناگهانی با ارزش شود.”
- Sega: این کمپانی برند خود را در NFT ها ثبت کرده، اما مدیر کمپانی گفته: “ما این بازار را برای ساخت عناوینی که با شعار همیشگی ما، یعنی “Constantly Creating, Forever Captivating” همخوانی داشته باشند، بررسی میکنیم، اما اگر فقط جنبه ی سودآوری داشته باشد، دوست دارم تصمیمم بر مینای اجتناب از این بازار باشد.”
- Square Enix: Yosuke Matsuda متوجه است که NFT ها در بین بازیکنان چیز جذابی نیستند، اما به نظر میرسد در هر حال دیدش نسبت به آنها مثبت است: “با ساخت سیستم های اقتصادی بر مبنای توکن های NFT ای که به خوبی در بازی هایمان کار کنند، ما قادر خواهیم بود رشد خودکار بازی ها را رقم بزنیم. این دقیقا سیستمی است که در قلب چیزی که من دوست دارم بازی های بدون مرکز بنامم وجود دارد و امیدوارم تبدیل به یکی از ترند های بزرگ آینده ی صنعت بازی سازی در آینده شود. البته هنوز نقشه ی مستحکمی برایشان نداریم.”
- Epic: Tim Sweeney گفته: “ما فعلا نمیخواهیم به NFT ها دست بزنیم، چون در حال حاضر تمام این بازار در ترکیبی گره خورده از کلاه بردارها غرق شده. در آن میان تکنولوژی جذاب غیر متمرکز هم پیدا میکنید، اما بیشترش کلاه برداری است.” بعد از اینکه Steam هم NFT ها و رمزارز ها را ممنوع کرد هم او گفت: “کمپانی Epic games بازی هایی را که از بالکچین استفاده میکند قبول خواهد کرد، البته به شرطی که از قوانین مربوطه پیروی کنند و برای محدوده های سنی مجاز طراحی شده باشند. با اینکه Epic Games برای بازی هایش از رمزارز استفاده نمیکند اما ما از ابداعات جدید در زمینه ی تکنولوژی و مالی استقبال میکنیم.”
ناشرانی که کاملا مخالف هستند:
- Valve: کمپانی Valve نظر خودش درباره ی رمز ارز ها را به اشتراک نگذاشته، اما آنها را به کل در پلتفرم خودش ممنوع کرده است. در اکتبر 2021، Valve قوانین Steam را در جهت ممنوع کردن اپلیکیشن هایی که روی Blockchain ساخته شده اند و بازیکنان یا افراد دیگر را قادر به معامله یا خرید و فروش رمز ارز یا NFT میکنند، تدوین کرد.
- Microsoft: Phil Spencer هنوز رمز ارزها و NFT را به طور کل ممنوع نکرده، اما این چیزی است که تا به حال درباره ی آنها اظهار کرده: “چیزی که امروز درباره ی NFT میگویم، که البته منظور مثبتی دارم، این است که اختراعات و آزمایشات زیادی در حال حاضر در این زمینه انجام شده و میشود و خیلی از خلاقیتی که در این بازه میبینیم شکل و شمایل شیادانه ای دارند و بیشتر برای کلاه برداری هستند تا بازی و سرگرمی.”
منبع: آرسان گیم