خرید Bungie توسط Sony یک اشتباه بود؟
خب انگار همه چیز دوباره شروع شده و با خبر خرید Bungie توسط Sony، بازهم شاهد شروع یک دومینوی دیگر در راستای رژه غیر قابل توقف برندهای بزرگ در راستای یکتا سازی تمام صنعت بازی سازی هستیم. اما این بار تیم PlayStation یک برد داشته: Bungie، خالق بازی هایی مانند Halo و Destiny حالا یکی از زیر مجموعه های PlayStation است. البته نه، اینطور نیست ولی یک جورهایی هم هست.
صنعت بازی سازی، این روزها دنیای بازی سازی آنقدر عجیب و غریب شده که برای فهمیدن حرفم هیچ راهی بجز همراه شدن با این قسمت وبلاگ آرسان گیم ندارید.
برای توضیح طرز تملک Bungie توسط Playstation، شاید یکی از بهترین مقایسه های ممکن Mojang باشد که زیر پرچم بزرگ Xbox Game Studios کار میکند، اما در عین حال یک استودیوی مستقل در ماشین بازی سازی عظیم Microsoft هم محسوب میشود، یعنی در نهایت Minecraft یک فرنچایز با چندین پلتفرم باقی خواهد ماند. منظورم را فهمیدید؟
اخبار خرید Bungie توسط Sony تنها چند هفته بعد از خبر خریداری Activision Blizzard به ارزش 70 میلیارد دلار پول نقد توسط تیم سبز پوش Xbox اعلام شده و این یعنی Sony قصد داشته جواب درخوری به Microsoft بدهد – بله، ما هم صدای فریاد شوق شما طرفداران پلتفرم PlayStation را شنیدیم. اما، حقیقتش را بخواهید به نظرم اصلا هم جواب درخوری نیست.
ببینید، قبل از نهایی شدن این معامله چیزی حدود 6 ماه پشت درهای بسته درباره اش صحبت شده و در نهایت، به نظر میرسد رییس PlayStation قبل از اینکه Phil Spencer بتواند خودش را پای میز مذاکره برساند چک 3.6 میلیارد دلاری را امضا کرده (شاید Phil Spencer حواسش به کارهای ساده تری پرت شده بوده، مانند گل خریدن برای همسرش، یا چیزهایی ساده تر مانند امضا کردن قراردادی 70 میلیارد دلاری با Activision Blizzard. در هر حال دلیلش برای ما مشخص نیست).
البته اینکه قبل از نهایی شدن قرارداد بر سر قیمت رقابتی برپا بوده هم چیزی است که با توجه به گفته های Jeff Grubb، نویسنده ی Game Beat میگوییم و اگر واقعیت داشته باشد هم اصلا متعجب نخواهیم شد.
3.6 میلیارد دلار پول خیلی زیادی است، مگر نه؟ برای اینکه ایده ای از مقیاس این پول داشته باشید باید بدانید که Microsoft برای خرید کل Bethesda چیزی حدود دو برابر این مقدار را پرداخت کرد و آن استودیو بازی های خوش نام و پر سابقه ای مانند Fallout و The Elder Scrolls را با خود داشت و شامل چندین استودیوی زیر مجموعه که برای خودشان اسم و رسمی دارند – مانند Arkane و MachineGames – هم میشد.
پس آیا خرید Bungie توسط Sony به اندازه ی نصف معامله ی قبلی Microsoft هیجان انگیز است؟ جواب این سوال بستگی به این دارد که بازی های ساخت Destiny را چقدر دوست داشته و ارزشمند بدانید، اما من و دوستانم – بله، حتی آنهایی که طرفدار PlayStation هستند – روی این موضوع توافق داریم که این بازی ها اصلا در حد و اندازه ی معامله ی رقیب جذاب نیستند. البته این را نمیگویم که آثار Bungie یا خودش را تخریب کرده باشم. این کمپانی سازنده ی بازی های Sci-Fi است و به وضوح برخی از پر طرفدارترین فرنچایزها را توسط مدیریتی با استعداد رهبری میکند.
اما خرید Bungie توسط Sony برای طرفداران PlayStation به چه معنی است؟ حقیقتش را بخواهید، باید بگویم که در این اخبار تقریبا هیچ چیزی برای هیجان زده شدن شما دوستان PlayStation دوست وجود ندارد. استودیو Bungie به استودیوهای دیگر PlayStation متصل خواهد شد و قرار است بین کمپانی ها هم همکاری هایی وجود داشته باشد، اما در نهایت Bungie یک کمپانی مستقل باقی خواهد ماند.
خنده دار است که حتی خود Sony هم این موارد را در بیانیه ای درباره ی رویکردش به آینده بعد از این معامله عنوان کرده. اینجا هیچ اثری از آن رفتارهای سیاست مدارانه ی Microsoft نیست. هیچ قصدی برای اجبار Destiny برای تولید بازی ای برای پلتفرمی خاص وجود ندارد. نه، کمپانی Bungie آزاد است تا برای هر پلتفرمی که بخواهد بازی تولید کند.
بعد از داشتن تمام این اطلاعات احتمالا برای شما هم این سوال پیش میاید که پس اصلا دلیل این معامله چیست؟ بگذارید بی پرده بگویم، واکنش ابتدایی ما هم بعد از شنیدن خبر این معامله ی Sony این بود که گفتیم احتمالا این معامله انجام شده تا جلوی تصاحبش توسط فرد دیگری – مثلا Microsoft – گرفته شود. یعنی یک حرکت تدافعی که اگر من هم مدیر Sony بودم و رقیبم ناگهان یک شمشیر 70 میلیارد دلاری برایم رو میکرد شاید انجام میدادم.
حداقل اگر Sony مالک Bungie باشد، مطمئن خواهد بود که میتواند بر روی پلتفرمش بازی هایش را عرضه کند. اما چنین چیزی وقتی به سابقه ی Sony فکر کنید واقعا خنده دار خواهد بود، اگر هم اینطور باشد و Sony چنین حرکت احمقانه ای انجام داده، پرداخت مبلغی بالغ بر 3.6 میلیارد دلار برای جلوگیری از ضرر مانند خودکشی از ترس زخمی شدن بر اثر دویدن است، کاری عجیب که باید آن را جایی روی مرز احمقانه و دیوانه وار دانست…حتی باید اعتراف کرد که هیچ عاقلی چنین کاری نمیکند.
مشخص است که Sony دارد در حال گسترش دیدش به جاهایی فراتر از بازی های کامپیوتری است و برای همین هم شاید تعجبی نباشد که زمزمه هایی از ارائه ی فیلم و سریال های مختلف حول این برند میچرخد؛ حتی خود Bungie هم خودش را در یک پست روی PS Blog به عنوان یک کمپانی سرگرمی نام میبرد و نه بازی ساز. حتی صحبت هایی از یادگیری متقابل روی بازی های Live Service هم در این وسط هست. در هر حال، با وجود کابوس وار بودنش برای طرفداران PlayStation، به نظر میرسد که عواقب ریاست Hermen Hulst چیزی جز دنیایی پر از بازی های Multiplayer برای PlayStation نیست.
بازی های Multiplayer، چیزی که Microsoft به اندازه ی کافی برایشان وقت گذاشت و در سال های گذشته هم بازیکنان از Sony به خاطر دور ماندن از آنها در بازی های اختصاصی اش، متشکر بودند. اما حالا در حالی که Microsoft از اشتباهات گذشته اش درس میگیرد، Sony در حال انجام همان اشتباهات است.
به هر حال دیوانگی چیزی جز تکرار یک کار و انتظار نتیجه ی نهایی متفاوت نیست و شاید Sony بالاخره بخاطر فشار 70 میلیارد دلاری رقیبش به سرحد جنون رسیده باشد، مخصوصا بعد از مخالفت هایی که از طرف Sony با برداشته شدن مرز بین کنسول ها و چیزهایی مانند Game Pass دیدیم – که به نظرم برخی از اشتباه ترین سیاست های ممکن بودند.
اما قضیه به این سادگی ها هم نیست. از همکاری و یادگیری متقابل که بگذریم، به نظرم این جمله ی کارگردان Guerrilla Games به نظرم به بهترین شکل ممکن قضیه را بیان کرده است: “باور دارم که اضافه شدن Bungie به خانواده ی PlayStation قابلیت های Bungie و PlayStation را افزایش خواهد داد و دید ما را به صدها میلیون بازیکن گسترش خواهد داد. برای یک بازی ساز، این همیشه هدف ما بوده: رساندن بازی هایمان به بیشترین بازیکن ممکن.”
روزگاری که مرز بین پلتفرم ها و کنسول ها در حال محو شدن است و حتی خود Sony هم بزرگ ترین فرنچایزش را روی PC ارائه داده، به نظر میرسد که کمپانی های سازنده ای مانند Sony خودشان را با دقت در حالتی قرار داده اند تا برای دنیایی ورای سخت افزار اختصاصی آماده باشند. رقابت خرید استودیوها شروع شده و سرعتش تا بینهایت پیش خواهد رفت، اما شاید فهم ما از تمام این اخبار اشتباه است.
شاید اقدامات Sony دیگر برای فروختن PS5 یا حتی PS6 به شما نیست. نه، به نظرم این کمپانی چشمانش را به آینده ای دوخته که سخت افزار دیگر مانند یک قلاده دور گردنش، او را محدود نمیکند و کاراکترها و فرنچایزهایش را میتوان همه جا دید. دنیایی فراتر از کنسول ها یا حتی شاید سرگرمی.
اما نظر شما درباره ی خریداری Bungie توسط Sony چیست؟ این کار Sony شما را هیجان زده کرده یا کاملا نسبت به آن بی احساس هستید؟ نظرتان درباره ی اتفاقات بزرگی که در دنیای بازی های کامپیوتری در حال رخ دادن است چیست؟ نظرتان را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
منبع: آرسان گیم