اخبار نمایشگاه Gamescom
بازگشت برخی از محبوب ترین سری بازی های دهه 90 میلادی که شاید شما هم زمانی عاشقشان بوده اید
اگر به نمایشگاه Gamescom رفته باشید – مخصوصا اگر خبرنگار بازی های کامپیوتری باشید – همیشه یک سوال هست که بین قرارهای ملاقاتتان با روسای شرکت های بزرگ بازی سازی، تلاشتان برای نوشتن یک مصاحبه ی درست حسابی در میان صدای جمعیت و موسیقی سالن و گزارش دادن درباره ی چیزهایی که دیده یا شنیده اید به سر دبیر، میشنوید: “Gamescom شما چطور میگذرد؟”. نمایشگاه امسال کمی با سال قبل یا حداقل با چندین سال گذشته متفاوت بود و حقیقتش را هم بخواهید عجیب. در این قسمت از وبلاگ آرسان گیم با اخبار نمایشگاه Gamescom با ما باشید.
خیلی از افرادی که درباره ی اخبار نمایشگاه Gamescom امسال با آنها صحبت کردم، عقیده داشتند که این نمایشگاه ناامید کننده بوده – نمایشی مایوس کننده از صنعتی که هنوز درحال بازسازی بعد از کرونا است. ناشران بزرگ حضور نداشتند، خبری از عناوین پر خرج و بزرگ نبود و وقتی به من میگفتند که نمایشگاه برایشان مایوس کننده بوده، من هم سرم را به نشانه ی تایید تکان میدادم. با این حال با آنها هم عقیده نبوده و نیستم.
حقیقتش را بخواهید به نظرم نمایشگاه Gamescom امسال به انجام دادن کاری برگشته بود که در ان مهارت دارد. این نمایشگاه هرگز قرار نبود مانند E3 باشد. از همان اول هم این نمایشگاه تاسیس نشد تا پروژه های پر خرج این صنعت را تبلیغ کند. بر عکس، اگر به تاریخچه ی نمایشگاه Gamescom نگاه کنیم، میبینیم که این نمایشگاه همیشه عجیب، همیشه به وضوح آلمانی و اکثرا درباره ی بازی های PC بوده. حالا هم دوباره همه ی این موارد درباره اش صادق است.
عکس
اما بگذارید خیالتان را راحت کنم. اگر میخواهید بدانید که بیشترین چیزی که در نمایشگاه دیده میشد چیست، کافی است نگاهی به چیزهایی بیاندازید که در حال حاضر در صنعت بازی های کامپیوتری وجود دارد. بله، منظورم بازگشت بازی های معروف قدیمی است. این روند مخصوصا در بین بازی های PC بیشتر حس میشود.
اخبار نمایشگاه Gamescom: بازی Homeworld
بازی Homeworld را دوست داشتید؟ خب خبر خوب اینکه قرار است این سری بازی دوباره برگردد. نسخه ی سوم این بازی به نام Homeworld 3 جانشینی درخور برای این سری بازی های RTS فضایی محسوب میشود – بازی ای که به قوانین نسخه های گذشته ی خودش درباره ی Unit ها، سناریو ها و حس آن بازی ها، احترام میگذارد. این بازی میداند که باید چه چیزهایی را برای اینکه یک جانشین درخور باشد انجام دهد و ضمن انجام آنها، چیزهای جدیدی را هم معرفی میکند.
چیزهایی مانند استفاده از محیط، مثلا میتوانید پشت موانع پناه بگیرید یا اگر وارد تونل ها شوید، دشمن نمیتواند شما را با رادارش پیدا کند.
در نسخه ی demo ای که من بازی اش کردم، استفاده از این عناصر محیطی به شکلی خشک آموزش داده میشد. اما Blackbird Interactive به من اطمینان داد که در مراحل بعدی استفاده از این عناصر کاملا طبیعی خواهد بود و حای میتوانید پشت چیزهایی که خودتان نابودشان کرده اید هم پناه بگیرید. چنین چیزی به نظر بدعت دلچسبی در یک فرمول قدیمی است چون به شما اجازه میدهد نه تنها سبک مبارزه را بدست بگیرید، که یک مبارزه ی کاملا باخته را با یک حرکت ماهرانه به نفع خودتان تغییر جهت دهید.
بازی System Shock
بازی System Shock را هم دوست داشتید؟ این بازی هم دارد برمیگردد. این بازسازی به نظر میرسد که به نسخه ی اصلی پایبند باشد و با این حال در پس زمینه کارهای به شدت زیادی میکند تا این بازی را در حد یک بازی مردن تغییر دهد. در واقع توسعه دهندگان این بازی به شدت جلوی خودشان را برای انجام تغییرات فوق العاده شدید گرفته اند.
مثلا یک آموزش خلاصه و مفید وجود دارد که شما را با علم اولیه ی کنترل کاراکترتان تجهیز میکند و یک نقشه ی کوچک که در گوشه ی تصویر جا خوش کرده و به شما میگوید کجا هستید، از کجا آمده اید و برای رسیدن به هدفتان باید به کجا بروید.
بجز اینها، بازی شما را کاملا به حال خودتان رها میکند تا به دنبال سرنخ ها بگردید و به تدریج داستان بازی را کشف کنید – ضمن اینکه در این بین باید مدام برای زنده ماندن بجنگید. سرعت پیشروی من در نسخه ی demo ای که در اختیار داشتم خیلی کند بود – این بازی واقعا میخواهد یک System Shock باشد – با این حال هیچوقت حس نکردم که رابط کاربری یا سیستم کنترل بازی باعث کند شدنم هستند.
این بازی با آن چیزی که از یک System Shock انتظار دارید کاملا همخوانی دارد. حتی از نظر ظاهری هم جذاب است – نور گردازی های رنگی به عمق و جان دیگری به دیوارهای فلزی بازی داده اند. این بازی تاریک است اما هیچوقت نمیتوان آن را بی رنگ دانست…گرچه این اصلا از ترسناکی دشمنانی که باید با آنها بجنگید کم نمیکند.
اخبار نمایشگاه Gamescom: بازی Command & Conquer
شاید عاشق بازی های Command & Conquer بوده اید، خب این بازی ها هم دارند برمیگردند.بازی Tempest Rising کمپانی THQ Nordic با افتخار خودش را یک بازی با برداشت از بازی های RTS سال های 90 و 2000 میداند. اما – و بر اساس چیزی که من دیدم – شما به وضوح میتوانید ببینید که این بازی دقیقا از کجا الهام گرفته. این بازی در واقع یک نامه ی عاشقانه به بازی های کلاسیک Westwood است. بازی ای که روی یک دنیای موازی رخ میدهد و در این دنیا همه به دنبال ماده اولیه ی خطرناک ولی ارزشمندی به نام Tempest هستند…که خیلی شبیه به Tiberium است.
دو حالت داستانی اش هرکدام روی یک جناح تمرکز دارد و یک حالت سوم هم مختص قسمت چند نفره اش در نظر گرفته شده. از یک طرف نیروهای اروپای غربی و آمریکا را دارید که زیر پرچم GD … ببخشید، F هستند. از طرف دیگر هم اروپای شرقی و آسیا – ناحیه هایی که بیشتر از همه بخاطر کشف Tempest تحت تاثیر بوده اند – این ناحیه ها تحت کنترل نیروهای Dynasty هستند.
این بازی حتی تعریف ماموریت هایی دارد که در آنها یک ژنرال مستقیما به دوربین زل زده و حرفش را میزند، این کلیپ ها فیلم برداری CGI هم هستند و دیگر خبری از فیلم واقعی نیست. با این حال حس و حالشان یکسان است. حقیقتش را بخواهید، بعد از تجربه ی نسخه ی Demo ی این بازی، حس میکنم که کاملا برای بازگشت بازی های RTS پر سر و صدای قدیمی آماده ام.
بازی Jagged Alliance
خب بگذارید یک سوال جدید بپرسم. از بازی Jagged Alliance خوشتان میامد؟ چون این بازی هم دارد دوباره به بازار برمیگردد و اینبار به نظر دارد این کار را درست انجام میدهد. بعد از دهه ها تلاش مداوم برای بازسازی اش که هربار هم در دوباره زنده کردن آن حس بازی اصلی شکست میخورد، به نظر میرسد Haemimont بالاخره تصمیمش را گرفته و میخواهد حق مطلب را نسبت به آن دو بازی اول ادا کند – این بازی ها نمونه هایی از ژانر بازی های تاکتیکی و نوبتی بودند مه از نظر خیلی ها رقبای سر سختی برای بازی های X-Com محسوب میشدند.
به نظر میرسد این بازی جدید تا مقدار زیادی توانسته عمق بازی Jagged Alliance 2 را کسب کند. یک لایهی ی استراتژیک روی نقشه ی مخل جنگ وجود دارد و هر مربع موجود در این نقشه یک مرحله است که میتوانید شروعش کنید. ضمن اینکه یک سری اطلاعات جالب هم درباره ی هرکدام از این مراحل وجود دارد و مثلا به شما میگوید که در این مرحله میتوانید با چه کسانی برخورد داشته باشید. مزدوران بازی – که چیزی بیش از 40 تا هستند و به صورت حرفه ای و توسط افراد نام آشنا و مشهور دوبله شده اند – شخصیت و مهارت های خودشان را داشته و اسلحه های هرکدام از آنها را میتوانید کاملا شخصی سازی کنید.
به نظر میرسد که قصد اصلی از تولید این بازی، این بوده که بازی Jagged Alliance دیگر یک بازی معمایی نباشد که شما باید در هر حرکت بهترین و پر بازده ترین حمله را انتخاب کنید. این بازی یک شبیه سازی شلوغ است که امکان خراب شدن هر چیزی در آن وجود دارد. استودیوی توسعه دهنده ی بازی Jagged Alliance تلاش زیادی کرده تا با عناوین رقیبش مانند XCOM از Firaxis متفاوت باشد. این تلاش و دقت و تلاشی که برای ارائه ی چیزی جدید در ژانر بازی های Turn-Based توسط این استودیو انجام شده، باعث میشود من به آینده ی این بازی امیدوار باشم. به نظرم Haemimont میداند که دارد چکار میکند.
اخبار نمایشگاه Gamescom: همه ی بازی های دیگر
حتی بازی هایی که دیدم و اشاره ی مشخص به عنوان خاصی نداشتند هم به نظر میرسد که دارند به سمت سال های 90 میروند. دو سال بعد از اینکه ما بازیکنان کامپیوتری نهایت تلاشمان را برای برگرداندن بازی های سبک RTS کردیم، آنها بالاخره برگشته اند.علاوه بر Homeworld 3 و Tempest Rising، Petroglyph هم که یک استودیو متشکل از توسعه دهندگان سابق C & C است، دارد بازی RTS ای میسازد که در دوره ی جنگ جهانی اول روایت خواهد شد.
بازی the Great War: Western Front حس یک بازی استراتژی عظیم را دارد، اما بیشتر تمرکزش روی مبارزات در زمان واقعی اش است.قسمت های آمادگی برای جنگش که شبیه به Total War طراحی شده، یک ماه آمادگی برای نبرد را شبیه سازی میکند که باید در این زمان تله های جدید گذاشته و خاکریزهای جدید برپا کنید.
بازی های شهر سازی هم در حال حاضر یکی از موفق ترین بازی های پلتفرم PC هستند که لیست بلند و بالایی از عناوینی که قرار است در این ژانر ارائه شوند هم میتوان برایشان نوشت. بعضی از این بازی ها تغییرات سرگرم کننده ای هم در فرمولاسیون ژانر داده اند. بازی Stranded: Alien Dawn از Haemimont تیم شما و افراد جستجوگرتان را روی یک سیاره ی دیگر رها میکند. هرکدام از افراد تیم شما مهارت های خاص خودش را دارد و این مهارت شاید به نوعی به شخصیت خاص آنها مربوط باشد.
این یعنی ترکیبی از بازی های سبک Rimworld و سبک Survival که باید برای ساخت پایگاه تحقیق کردهو مواد اولیه جمع کنید – این کار را باید در ابتدا برای آرامش داشتن انجام دهید، اما بعد باید پایگاهتان را برای مقابله با موجودات وحشی ای که شب ها حمله میکنند تجهیز کنید.
از سبک مخصوص به دهه ی 90، یعنی CRPG چه خبر؟ بله، آنها هم برگشته اند. یکی از هیجان انگیز ترین بازی هایی که در نمایشگاه دیدم و حس میکنم نتمش حتما باید در اخبار نمایشگاه Gamescom ذکر شود، Broken Roads است. مدیر خلاقش، Colin mcComb روی برخی از بهترین بازی های این ژانر کار کرده: Fallout 2 و Planescape: Torment فقط دوتا از این بازی ها هستند.
حالا او تفکراتش را روی استرالیای پسا آخرالزمان متمرکز کرده، آنهم با بازی ای که تیم تولید کننده اش قسم خورده اند به احدی آسیب نمیزند. تجربه ی من که آنقدرها بدون خشونت نیود؛ در همان 30 دقیقه ای که بازی را در اختیار داشتم، یک مزدور پر حرف را بخاطر وجدان خودم هم که شده به کشتن دادم. اما دنیای زنده ی این بازی آنقدر مرا مجذوب خودش کرد که حالا منتظرم تا بتوانم نسخه ی اصلی اش را بازی کنم.
صد البته که این احتمال هم هست که شما اصلا این بازی ها یا ژانرهایشان را دوست نداشته اید – مثلا شاید از اینکه برای بیشتر کردن قدرت تانک در C&C باید با فایل های ini بازی ور میرفتید، خوشتان نمیامده. اما مشکلی نیست، چون همانقدر که بازی های روی PC نگاهشان را به گذشته دوخته اند، خیلی از بازی هایی که تجربه کرده و در اخبار نمایشگاه Gamescom هم نام بردم، طوری طراحی شده اند که کمترین نیاز به تجربه ی قبلی با نسخه های اصلی را داشته باشند.
من از کنار نسخه ی اصلی Homeworld رد شدم، من هرگز نسخه ی اول بازی System Shock را بازی نکردم. من هنوز هم به معنای واقعی بازی Planescape: Torment را تمام نکرده ام. اما حالا این بازی ها و استایل بازی های آن دوران دارد برمیگردد و با اینکه درخواست زیادی برای احترام به بازی های گذشته هست، درخواست زیادی هم برای تجربه ی دوباره ی این برهه ی تاریخی برای افرادی که میخواهند برای اولین بار به سمتش بروند هم وجود دارد و این افراد هم نیاز به توجه خاص خودشان را دارند.
گرچه من صرفا به این دلیل که با ارائه ی بازی System Shock جدید میتوانم دوباره آن را تجربه کنم هیجان زده نیستم. هیجان زده ام چون حالا میتوان در کنار تجربه ی دوباره ی تمام چیزهایی که باعث شهرت و محبوبیتش شدند، پیشرفت صنعت بازی سازی جهان را هم در مقایسه ی این نسخه ی جدید با نسخه ی اصلی دید – به یاد داشته باشید که دهه ها از ارائه ی نسخه ی اولیه ی آن میگذرد. این باعث میشود که بازی ها را نه به آن شکلی که بوده اند، بلکه به شکلی که حافظه ی ما به یادشان دارد، بازسازی کنیم و حافظه ی ما هم علاقه ی زیادی به ذخیره کردن خاطرات خوش دارد. خلاصه که بازی هایی که دوستشان داشتیم دوباره برگشته اند، آن هم به زیبا ترین شکلی که ممکن بوده.
منبع: آرسان گیم.